Preti li novi "hladni rat"

Ukoliko bi NATO napao Osetiju i Abhaziju, to bi bilo objavljivanje rata Rusiji, kaže Dmitrij Rogozin, koji ne očekuje taj scenario.

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 27.08.2008.

13:09

Default images

Ukoliko bi zemlje NATO-a odlučile da, na strani Tbilisija, napadnu Osetiju i Abhaziju, to bi značilo objavljivanje rata Rusiji, kaže Dmitrij Rogozin. "Ja u to ne verujem, mislim da je to prosto apsurd", rekao je stalni predstavnik Rusije pri NATO-u.

O pitanju internacionalizacije mirovnih kontingenata samostalno će odlučivati suverene države Južna Osetija i Abhazija, bez čije saglasnosti ne može biti stranih mirovnjaka na njihovoj teritoriji, izjavio je Rogozin navodeći uverenje da one na svojoj teritoriji žele ruske mirovnjake. "Mi ne vidimo nikoga ko bi mogao da rizikuje život svojih vojnika radi zaštite civilnog stanovništva Abhazije i Južne Osetije", rekao je on, dodavši da je Rusija "praktično postupila" u okviru "šestog principa" iz plana Medvedev-Sarkozi i "našla svoja rešenja za osiguranje bezbednosti Abhazije i Južne Osetije".

"Pozivamo naše zapadne partnere da učine isto - priznaju objektivnu realnost koja je nastala zahvaljujući gospodinu (predsedniku Gruzije Mihailu) Sakašviliju i njegovom idiotizmu", rekao je Rogozin.

Prema njegovim rečima, NATO je odbio da moralno-politički podrži Rusiju u borbi protiv agresije, pa će pitanja koja su spadala u "partnerstvo" biti zamrznuta i uzeta polugodišnja pauza u odnosima.

Rusija ne smatra da preti novi "hladni rat" sa Zapadom posle odluke Moskve da prizna Južnu Osetiju i Abhaziju, izjavio je portparol ruskog premijera Vladimira Putina, Dmitrij Peskov.

"Ne mislim da nam realno preti novi hladni rat", rekao je Peskov. On je dodao da je "Rusija bila i da će ostati poslednja zemlja na svetu koja želi da se ponovi hladni rat".

"Hladni rat, u starom smislu tog termina, potpuno je nemoguć. To je bio hladni rat koji se zasnivao na sukobu ideologija", rekao je Peskov.

"Nema velike opasnosti od konflikta"

Vojni analitičar Aleksandar Radić kaže za B92 da dolazak američkih ratnih brodova predstavlja ozbiljnu opomenu Moskvi, ali i da taj događaj ne bi trebalo preuveličavati.

"Prisustvo američkih ratnih brodova u Crnom moru svakako je neprijatnost za Moskvu, ali ne može u dramatično velikom obimu da promeni odnose koji su sada na Kavkazu, odnosno jasnu rusku vojnu dominaciju", kaže on.

"Amerikanci su morali posle svega što se desilo da pokažu Sakašviliju da stoje iza njega kao saveznika, ali ni u kom slučaju pokazivanje zastave nije dovoljno", kaže Radić.

"Eventualni pokušaj naoružavanja Gruzije kao i za pripreme za novi konflikt trebalo bi mnogo vremena. Pre svega, gruzijska vojska je veoma demoralisana i trebaće vremena da stane na svoje noge i sigurno to nije potencijal koji bi mogao 58. armiji Ruske federacije da nametne silom rešenje problema Južne Osetije."

Kritičan trenutak, kad je u pitanju zaoštravanje odnosa Istoka i Zapada, prošao je sa ratom u Gruziji, smatra Radić i podseća da teško naoružanje, koje je tada bilo potrebno Tbilisiju, nije stiglo od najjačeg saveznika - SAD.

S druge strane, ratom u Gruziji Moskva je jasno pokazala ne toliko vojnu moć, koliko političku odlučnost da primeni silu.

Miliband: Zapad ne želi hladni rat

Šef britanske diplomatije Dejvid Miliband izjavio je da predsednik Rusije Dmitrij Medvedev ima veliku odgovornost da ne započne novi "hladni rat" koji Zapad ne želi.

"Ruski predsednik je rekao da se ne plaši novog hladnog rata... Ne želimo novi hladni rat i on (Medvedev) ima veliku odgovornost da ga ne započne", rekao je Miliband pred grupom studenata u glavnom gradu Ukrajine, Kijevu.

Miliband je dodao da treba "preispitati prirodu odnosa" sa Rusijom i najavio da će imati konsultacije sa šefovima diplomatija G7.

Kušner se pribojava rata

Šef francuske diplomatije Bernar Kušner je rekao da se "plaši rata". On je to rekao u intervjuu za drugi kanal francuske televizije povodom tenzija sa Rusijom i strahovanja Zapada od obnavljanja "hladnog rata".

Upitan o izjavi ruskog predsednika Dmitrija Medvedeva da se ne plaši novog "hladnog rata" iako ga ne želi, Kušner je rekao da nije strašno ako se ostane na tome da bude "hladan".

Juščenko: Rusija ugrozila mir u Evropi

Predsednik Ukrajine Viktor Juščenko ocenio je da je rusko priznavanje Abhazije i Južne Osetije "pretnja miru" u celom regionu i Evropi.

"Odluka ruskih lidera predstavlja pretnju miru i stabilnosti u celom našem regionu i evropskom prostoru, remeti postojeći svetski poredak... i zasniva se na nelegitimnoj promeni državnih granica", piše u saopštenju ukrajinskog predsednika.

Ukrajina osuđuje rusko priznavanje "samoproglašenih teritorija" i poziva "ruske lidere da se vrate međunarodno prihvaćenim normama i principima za rešavanje sukoba", naveo je Juščenko.

Japan: Bez novog hladnog rata

Japan ne veruje u obnavljanje "hladnog rata" između Rusije i Zapada zbog tenzija u kavkaskom regionu. Portparol japanske vlade Nobutaka Mačimura je ocenio da nije realno reći da će ovaj problem prerasti u stanje "hladnog rata".

Japan je, kao i mnoge zemlje Zapada, osudio odluku Rusije da prizna separatističke regione Južne Osetije i Abhazije, kao i njenu vojnu akciju u Gruziji.

Japan i Rusija imaju nerešene teritorijalne probleme još od Drugog svetskog rata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: