Kušner optužuje Rusiju

Bernar Kušner je optužio Rusiju za kršenje međunarodnog prava priznavanjem nezavisnosti gruzijskih teritorija Južne Osetije i Abhazije.

Izvor: B92

Sreda, 27.08.2008.

09:29

Default images

Francuski ministar inostranih poslova, koji je posredovao u postizanju mirovnog sporazuma između Rusije i Gruzije, u intervjuu za radio "Evropa 1" upozorio je da ruske snage sprovode vrstu etničkog čišćenja u Južnoj Osetiji. On je rekao da ima dokaza da ruska vojska potiskuje Osetine i da zato na određeni način dolazi do etničkog čišćenja na toj teritoriji.

"Ova situacija je izuzetno opasna i izgleda da će nastaviti da se pogoršava. Ne možemo da prihvatimo povredu međunarodnog prava, bezbednosti i saradnje sa Evropom, rezolucija UN, kao i zauzimanje gruzijske teritorije od strane Rusije", rekao je Kušner. Posle Gruzije, na meti Rusije mogle bi da se nađu i druge susedne zemlje, kao što su Ukrajina i Moldavija, upozorio je Kušner.

Evropska komisija "snažno" osuđuje odluku Rusije da prizna nezavisnost Južne Osetije i Abhazije jer je to u suprotnosti sa očuvanjem suvereniteta i teritorijalnog integriteta Gruzije, kojoj je Evropska unija "snažno privržena", izjavio je u Briselu portparol Evropske komisije Piter Pauer.

"Evropska komisija u potpunosti podržava i deli stav predsedništva EU u kojem se snažno osuđuje odluka ruskih vlasti da priznaju Južnu Osetiju i Abhaziju", izjavio je Pauer.

"To je u suprotnosti s teritorijalnim integretitetom i suverenitetom Gruzije. (...) Taj integritet je nešto čcemu je EU snažno privržena", naglasio je portparol EK.

Predsedništvo EU i generalni sekretar NATO-a Jap de Hop Shefer takođe su snažno osudili Moskvu zbog priznavanja Južne Osetije i Abhazije.

Francuski predsednik Nikola Sarkozi optužio je Rusiju da priznavanjem nezavisnosti Južne Osetije i Abhazije želi da jednostrano promeni granice Gruzije i naglasio da je to neprihvatljivo.

"Ta odluka, koja predviđa jednostranu promenu granica Gruzije, potpuno je neprihvatljiva", rekao je on u obraćanju francuskim ambasadorima okupljenim u Parizu.

Francuski predsednik je, takođe, pozvao Rusiju da "bez odlaganja" povuče svoje snage iz Gruzije na položaje pre početka sukoba.

"Vojne snage koje se još nisu povukle na prvobitne položaje pre izbijanja neprijateljstava, moraju krenuti bez odlaganja", kazao je Sarkozi.

On je rekao i da je potrebno što pre uspostaviti "međunarodni mehanizam" za nadziranje bezbednosti, koji treba da zameni ruske patrole u bezbednosnoj zoni duž Južne Osetije.

Francuski predsednik je rekao da što pre treba početi međunarodne razgovore, predviđene sporazumom o primirju u šest tačaka, o "modalitetima bezbednosti i stabilnosti u Abhaziji i Južnoj Osetiji".

Reakcije predstavnika u UN-u

Odluka Rusije da prizna nezavisnost Abhazije i Južne Osetije praktično je poništila rezoluciju o Gruziji koju je doneo Savet bezbednosti. U Ujedinjenim nacijama su zabrinuti zbog ruskog priznavanja otcepljenih gruzijskih teritorija. Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ki Mun Ban saopštio je da bi odluka Rusije da prizna nezavisnost Južne Osetije i Abhazije mogla da oteža napore da se u okviru Saveta bezbednosti pronađe rešenje za tu krizu.

Banova portparolka Mišel Montas je na redovnoj konferenciji za novinare iznela da generalni sekretar insistira na hitnoj potrebi da se zaštite svi civili koji žive u zoni sukoba.

Stalni predstavnici Francuske i Velike Britanije pri Ujedinjenim nacijama odluku Rusije vide kao mogući problem u Savetu bezbednosti i ističu da je međunarodno prisustvo u Gruziji neophodno.

"Međunarodno prisustvo u Gruziji neophodno je zbog veoma ozbiljne situacije. Generalni sekretar, kao i Evropska unija i OEBS, pokazali su odlučnost u nameri da se aktivno uključe u rešavanje krize. Ostaje, međutim, da se vidi po kom modalitetu će se to razviti", kaže predstavnik Francuske u UN Žan-Pjer Lakroa.

"U toku samo tri nedelje Rusija je prešla put od uvažavanja teritorijalnog integriteta Gruzije do korišćenja vojne sile", kaže predstavnik Britanije Džon Sauers.

"Mi smo ostvarili napredak kada je u pitanju rezolucija Saveta bezbednosti o Gruziji. Ja sam lično bio uključen u to, moja delegacija bila je u tesnoj vezi sa francuskom delegacijom u pregovorima sa Rusima i Amerikancima kako bismo došli do kompromisnog rešenja", kaže on.

"Međutim, teritorijalni integritet osnova je te rezolucije, a odluka Rusije predstavlja ozbiljnu prepreku u Savetu bezbednosti", kaže on.

Ambasador SAD-a pri Ujedinjenim nacijama Zalmaj Halilzad upozorio je Rusiju da povuče snage iz Gruzije, istakavši da "što duže Rusija odbija da povuče svoje trupe i odugovlači sa primenom sporazuma, to će više opteretiti odnose sa zapadnim svetom".

"Već je prekinuta prva zajednička saradnja. Što duže bude trajalo, to će više pogoditi rusku privredu i uticaj u međunarodnim organizacijama. Rusija rizikuje puno", poručio je Halilzad u intervjuu bečkom dnevniku "Prese".

NATO: Rusija da promeni odluku

Članice NATO ponovo su osudile odluku Rusije da prizna Južnu Osetiju i Abhaziju i pozvale Moskvu da odustane od tog koraka.

"Severnoatlantski savet osuđuje odluku Ruske Federacije da prizna gruzijske oblasti Južnu Osetiju i Abhaziju i poziva Rusiju da preinači tu odluku", navodi se u saopštenju izdatom nakon sastanka Severnoatlantskog saveta u Briselu, glavnog političkog tela Alijanse.

U saopštenju se dodaje da je Rusija tom odlukom prekršila ranije rezolucije Saveta bezbednosti UN o teritorijalnom integritetom Gruzije.

"Akcije Rusije su dovele u pitanje njenu posvećenost miru i bezbednosti na Kavkazu", navodi se u saošptenju 26 članica NATO.

Sloga da nema sloge

Stalni predstavnici Rusije i Gruzije pri Ujedinjenim nacijama slažu se samo u jednoj stvari - da će biti veoma teško naći kompromisno rešenje za nastalu situaciju.

"Siguran sam u to da nam predstoji težak period za pregovore. Čuli smo neke reakcije i ako odnosi ubuduće budu zategnuti, to sigurno neće biti naš izbor. U svakom slučaju, "hladni rat" se ne može ponoviti ni pod kojim uslovima", rekao je predstavnik Rusije Vitalij Čurkin.

"Ova neprihvatljiva i nepravedna odluka o priznavanju nezavisnosti Južne Osetije i Abhazije dodatno otežava ionako zategnutu situaciju. Stav Rusije stvoriće jedan novi pritisak na Kavkazu i dodatno zakomplikovati međunarodne odnose velikih sila", smatra predstavnik Gruzije Irakli Alasanija.

Francuski šef diplomatije Bernar Kušner rekao je da bi na sastanku Evropskog saveta 1. septembra trebalo usaglasiti pozicije 27 članica EU.

I iz Zagreba je saopšteno da Hrvatska potpuno podržava suverenitet, nezavisnost i teritorijalni integritet Gruzije. Zvanični Zagreb ističe da će svoje stavove i ubuduće usaglašavati sa zemljama Evropske unije i NATO.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

13 h

Podeli: