Srpska sela na Kosovu bez vode

U Sušici i Badovcu, selima u blizini Gračanice na centralnom Kosovu, više od 20 dana nema vode.

Izvor: B92

Sreda, 27.08.2008.

15:51

Default images

Stanovništvo ovih sela je zbog toga primorano da obilazi izvore koji su udaljeni i po nekoliko kilometara, javio je danas KIM radio iz Čaglavice. Život meštana, pored nestašice vode, dodatno otežava i često isključenje električne energije.

Nivo Gračaničkog jezera je opao, što se smatra glavnim razlogom nestašice vode.

Međutim, meštani Sušice i Badovca tvrde da su nenamensko trošenje i nesrazmerne restrikcije vode glavni razlog potpunog isključenja u ovim mestima.

Jovica Rašić iz Badovca nije jedini koji ulaže nekoliko stotina evra kako bi ugradnjom pumpi i hidrofora bar delimično rešio problem vodosnabdevanja, dok Zorica Velić iz istog sela kaže da su sve molbe meštana nadležnim organima propale.

Jovanka Grbić, koja ima 80 godina, kaže da nije doživela nešto slično.

"Ovako nikada nije bilo, nemamo vodu ni za piće, ne možemo da se operemo, od bašti smo se odavno oprostili. Ne znam ko može da nam pomogne, ali ove cisterne koje dolaze jednom u 10 dana ne mogu da namire ni nekoliko domaćinstava", rekla je baka Jovanka.

Ispravnost pijaće vode nije ispitivana godinama, pa je moguće izbijanje epidemije ukoliko se problem uskoro ne reši.

Srbi zaposleni u Javnom komunalnom preduzeću "Vodovod-Priština" kažu da su nemoćni pred ovim problemom jer se sva postrojenja za proizvodnju i distribuciju vode nalaze u rukama Kosovske korporacije za vodu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

22 h

Podeli: