Ivanko: UNMIK ne nameće rešenja

Portparol UNMIK-a Aleksandar Ivanko izjavio u Prištini da od 15. juna UNMIK više nije u poziciji da nametne sporazume i rešenja.

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 27.08.2008.

14:23

Default images

On je dodao da je stav ove misije da omogući dijalog između Beograda i Prištine. Dijalog je sam po sebi dobar korak napred, tako da mi imamo dijalog preko treće strane, a treća strana je specijalni predstavnik Ujedinjenih nacija na Kosovu, rekao je Ivanko na konferenciji za novinare u Prištini.

On je ocenio da je to samo po sebi pozitivan korak, izrazivši mišljenje da je suviše rano da se govori o nekom napretku u tim oblastima, dodajući da misli da se mora nastaviti sa razgovorima.

"To je naš stav u ovom trenutku", kazao je Ivanko.

Na pitanje novinara da li je moguć direktan susret između predstavnika Beograda i Prištine, portparol UNMIK-a je odgovorio da bi od velike koristi bilo da je taj sastanak održan juče, "ali da zbog stava Vlade Srbije takav sastanak nije izvodljiv".

On smatra da bi direktan dijalog između dveju strana bez posrednika bio najbolje rešenje.

Ivanko je kazao da je šef UNMIK-a danas razgovarao sa premijerom Kosova Hašimom Tačijem, da ga je upoznao o tekućem dijalogu između UNMIK-a i Vlade Srbije i njegovoj nedavnoj poseti Beogradu.

Prema Ivankovim rečima, sledeći sastanak sa ministrom za Kosovo i Metohiju Goranom Bogdanovićem biće održan u septembru, ali nije mogao da precizira da li će se razgovarati u Beogradu ili u Prištini.

"UNMIK zadržava deo ovlašćenja"

Međunarodna administracija na Kosovu zadržaće i nakon rekonfiguracije deo ovlašćenja u oblasti policije i pravosuđa, piše prištinski dnevnik "Koha Ditore".

"Koha Ditore" navodi da će UNMIK zadržati neka ovlašćenja u oblasti vladavine zakona, međutim izvori dnevnika nisu mogli da preciziraju o kakvim se ovlašćenjima radi, pošto još nije okončan pravni okvir za delovanje međunarodnog prisustva na Kosovu nakon rekonfiguracije UNMIK-a.

"UNMIK će na osnovu sadašnjeg razvoja situacije zadržati dodatna ovlašćenja u policiji i pravosuđu. Geografski nije određeno gde će se te funkcije ostvarivati, pošto teškoće u regulisanju pravnog osnova još uvek nisu rešene", rekao je izvor dnevnika.

Dodatna ovlašćenja misije UN na Kosovu, prema tim izvorima, odražavaju situaciju na terenu, pošto kosovski Srbi još uvek ne prihvataju rekonfiguraciju UNMIK-a i plan da Euleks preuzme ovlašćenja iz oblasti pravosuđa, policije i carina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: