Priboj neće bosanski

Iako prema Ustavu Srbije nacionalne manjine imaju pravo na korišćenje svog jezika i pisma, Skupština opštine Priboj to odbija.

Izvor: B92

Petak, 22.08.2008.

11:20

Default images

Skupština opštine Priboj ponovo je odbacila amandmane SDP-a, SDA i LDP-a da se pored srpskog jezika i ćiriličnog pisma u zvaničnu upotrebu uvrsti i bosanski jezik i latinično pismo jer ta nacionalna manjina živi u toj opštini.

Narodni poslanik u Skupštini Srbije Kenan Hajdarević je za Fonet rekao da će već danas uputiti dopis Ministarstvu za ljudska i manjinska prava, u kome će se tražiti da u Priboju bosanski jezik bude ravnopravan sa srpskim.

Prema poslednjem popisu stanovništva, u Priboju je bilo 30.377 stanovnika, od čega se kao Muslimani - Bošnjaci izjasnilo 6.994 ili 23 posto, pa po Ustavu Srbije oni, kao nacionalna manjina, imaju pravo na svoj jezik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: