DS: Novi statut Vojvodine

Eksperti Demokratske stranke izradili su radnu verziju novog vojvođanskog statuta, piše Dnevnik.

Izvor: Beta

Četvrtak, 21.08.2008.

07:55

Default images

Predlog statuta predviđa da ta pokrajina ubuduće ima vladu i ministre, a pokrajinska skupština moći će da donosi zakonske odluke, piše novosadski Dnevnik. Vlada Vojvodine moći će da donosi uredbe a dosadašnji naziv "Izvršno veće" zamenjuje se sa "Vlada", jer je stari naziv "anahron".

Prema radnoj verziji novog statuta, Vojvodina se definiše kao autonomna pokrajina svih građana koji u njoj žive, u sastavu Republike Srbije.

Vojvodina, po ovom predlogu, može da uređuje pitanja od pokrajinskog značaja u oblastima prostornog planiranja, poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, turizma i ugostiteljstva, zaštite životne sredine, industrije i zanatstva, saobraćaja, prosvete, sporta, kulture, nauke, zdravstva i socijalne zaštite, javnog informisanja i drugim.

Predviđeno je i pravo pokrajine da osniva predstavništva u inostranstvu "radi promocije i unapređenja svojih privrednih, naučnih, obrazovnih, kulturnih i turističkih kapaciteta".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: