Oštećen spomenik kod Knina

Nepoznati počionici oskrnavili su spomenik kod Knina hrvatskim vojnicima poginulim u poslednjem ratu.

Izvor: B92

Četvrtak, 21.08.2008.

19:32

Default images

Skrnavljenje spomenika na brdu Smrekova strana u Kovačiću, izazvalo je oštru osudu hrvatskih zvaničnika, koji su pozvali na hitno sprovođenje istrage o tom incidentu.

Šibensko-kninska policijska uprava i koordinacija udruženja veterana u Kninu potvrdile su da su na spomeniku - krstu visokom 10 metara podignutom 2001, noćas ispisani grafiti "Mamu vam ustašku", "Srbija" i nacrtana četiri ćirilična slova "S", odnosno ocila, koja su počinioci od granitnih kocki složili i na platou kod spomenika.

Hrvatska vicepremijerkaa i ministarka za porodicu, branioce i međugeneracijsku solidarnost Jadranka Kosor najoštrije je osudila taj vandalski čin, nazvala ga "drskom provokacijom" i zatražila odlučnu istragu Ministarstva unutrašnjih poslova, hitno pronalaženje počinilaca i njihovo kažnjavanje.

"Uništavanje krsta, podignutog u pomen na sve žrtve za hrvatsku samostalnost, neprihvatljiv je govor mržnje koji se mora osuditi i kazniti", izjavila je Kosorova.

Koordinacija veteranskih udruženja iz Knina u svom je saopštenju "najoštrije osudila najnoviji velikosrpski ispad, počinjen pisanjem uvredljivih natpisa na krstu poginulim hrvatskim braniocima".

"Smatramo da je to još jedna velikosrpska provokacija vezana uz proslavu blagdana Peobraženja Gospodnjeg, potaknuta velikosrpskim ispadima u manastiru Krka i na Udbini", ističu veterani.

Oni tvrde da se te provokacije unazad nekoliko godina stalno ponavljaju i da je "velikosrpska pobuna 1990. počela posle proslave Preobraženja Gospodnjeg, baš u manastiru Krka".

Pobuna je, međutim, počela kada su prve barikade postavljene oko Knina 17. avgusta 1990. godine, odnosno dva dana pre Preobraženja Gospodnjeg.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: