Nimic: Uskoro rešiti spor

Posrednik UN u sporu Grčke i Makedonije oko njenog naziva, Metju Minic izjavio je da se spor mora rešiti brzo – za nekoliko meseci.

Izvor: B92

Četvrtak, 21.08.2008.

18:16

Default images

Nimic nije rekao kakve je predloge doneo presedniku i premijeru Makedonije, Branku Crvenkovskom i Nikoli Gruevskom. "Nije tajna da tragamo za formulacijom koja će zadovoljiti obe strane (Makedoniju i Grčku). Naziv pomenut u štampi ovih dana, neću demantovati, ni potvrditi", rekao je Nimic.

Posrednik je rekao da je "mnogo naziva pomenuto proteklih godina i zato neću govoriti o konkretnom nazivu".

Upitan da li je to "Severna Makedonija", Nimic nije dao konkretan odgovor.

On smatra da su premijer i presednik bili konstruktivni u razgovoru s njim, u kojem je razmotreno nekoliko mogućnosti za rešavanje spora i da su obojica imala jedinstven stav.

Gruevski i Crvenkovski su imali odvojene susrete sa Nimicom, a predsednik nije dao izjavu, niti saopštenje o tome.

Gruevski je optužio Grčku da sabotira rešavanje spora oko naziva kazavši da ona ne želi rešenje pre izbora za Evropski parlament 2009. godine.

Gruevski je naglasio da Vlada Makedonska međutim želi rešenje spora, ali ne po svaku cenu.

Dok vlasti ne iznose Nimicove predloge rešenja, makedonski i grčki mediji spekulišu da su to "Severna Makedonija" i "Gornja Makedonija" - nazivi koji sadrže geografsku odrednicu.

Ti predlozi su prihvatljivi za Vladu Grčke, ali ne i za Vladu Makedonije koja želi da ustavni naziv "Republika Makedonija" ostane u međunarodnoj upotrebi, dok bi samo Grčka suseda nazivala drugačije.

Još od proglašenja nezavisnosti Makedonije 1991. godine, Grčka joj osporava pravo na upotrebu reči "Makedonija". Atina smatra da je taj naziv deo istorijskog grčkog nasleđa i da, kao naziv nove susedne države, predstavlja izraz teritorijalnih pretenzija prema istoimenoj pograničnoj pokrajini Grčke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: