Odložene aukcije za eks-ju firme

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić kaže da su obustavljene aukcije za prodaju preduzeća sa sedištem u bivšim republikama SRFJ.

Izvor: Beta

Četvrtak, 21.08.2008.

11:53

Default images

Dinkić je na konferenciji za novinare kazao da je takva odluka doneta pošto je uredba kojom je imovina tih preduzeća pretvorena u društvenu doneta za vreme tehničke vlade i nije posvećena velika pažnja sadržaju uredbe.

Aukcije za prodaju firmi koje imaju sedište u bivšim republikama SRFJ, a čija je imovina uredbom Vlade Srbije upisana kao društvena imovina, bile su zakazane za avgust i septembar ove godine.

Ministar je istakao da je zatražio dodatne konsultacije sa ekspertima za sukcesiju imovine bivše SFRJ kako bi doneli konačnu odluku da li će nastaviti primenu uredbe, promeniti je ili staviti van snage.

Prema njegovim rečima, analiza uredbe trebalo bi da bude završena u septembru, a do tada neće biti aukcija za prodaju spornih preduzeća.

Dinkić je dodao da će biti utvrđeno da li se uredba kosi sa sporazumom o sukcesiji i naglasio da Srbija želi da zadrži dobrosusedske odnose sa Slovenijom, Hrvatskom i Bosnom i Hercegovinom.

Vlada Srbije sa premijerom Vojislavom Koštunicom je na sednici 19. juna usvojila izmenu Uredbe o zaštiti imovine delova preduzeća čije je sedište na teritoriji SFRJ, kojom se nalaže sudovima da imovinu tih preduzeća upišu kao društveno vlasništvo.

Nakon toga su zakazane aukcije za privatizaciju tih firmi. Slovenija, Hrvatska i Bosna i Hercegovina uputile su Srbiji protestne note zbog te odluke.

Slovenija zadovoljna

Slovenija je pozdravila odluku Srbije o odlaganju prodaje imovine slovenačkih preduzeća.

Slovenački ministar spoljnih poslova Dimitrij Rupel je u pismu ministru spoljnih poslova Srbije Vuku Jeremiću ponovo naveo očekivanja da će imovina slovenačkih preduzeća biti izdvojena iz svih daljih aukcija i odgovarajuće imovinsko-pravno regulisana.

Ministarstvo, pored toga, očekuje što skorije sazivanje Zajedničkog stalnog odbora visokih predstavnika za sukcesiju, na kojem će biti razmatrano i rešeno pitanje provođenja priloga G Sporazuma o pitanjima sukcesije.

Hrvatska pozdravlja odluku

Hrvatsko ministarstvo spoljnih poslova i evropskih integracija pozdravilo je danas najavu zvaničnika Srbije o obustavljanju aukcijske prodaje svih preduzeća sa osnivačkim kapitalom bivših republika SFRJ.

Hrvatsko ministarstvo je izrazilo nadu da je to "prvi korak prema stavljanju van snage uredbe i poništenju svih efekata koje je ta uredba do sada proizvela".

"Ministarstvo je nekoliko puta upozoravalo na neprimerenost donošenja uredbe o izmenama i dopunama Uredbe o zaštiti imovine delova preduzeća čije je sedište na teritoriju bivših republika SFRJ, i to posle potpisivanja i stupanja na snagu Ugovora o pitanjima sukcesije bivše SFRJ, u kome su ugrađeni principi za rešavanje navedenog pitanja", navedeno je u saopštenju hrvatskog ministarstva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: