Prijava zbog zagađenja

Novosadska policija je podnela krivičnu prijavu protiv tri lica zbog sumnje da su izvršili krivično delo zagađenja životne sredine.

Izvor: FoNet, Tanjug

Četvrtak, 21.08.2008.

15:42

Default images

Prijava je podneta protiv šefa proizvodnje u zadruzi Kovilj, Živana B.(1966) iz tog mesta, tehničkog direktora u Agrosemena, Dragana B.(1964) iz Sremske Mitrovice, i tehničkog direktora Dipkom, Novosađanina Rajka I.(1951).

Policijska uprava u Novom Sadu saopštila je danas da su oni osumnjičeni da su tokom februara i marta, kršeći propise o zaštiti i očuvanju životne sredine, na parcelama njihovih preduzeća u katastarskoj opštini Kovilj, nestručno organizovali upotrebu otrova za uništavanje glodara Bromadiolon.

Oni su, kako tvrdi policija, otrov razbacivali po površini zasejanih parcela, tj. nisu ga ubacivali u rupe i zatrpavali, kako je propisano uputstvom za primenu.

To je protivno propisima o načinu upotrebe otrovnih preparata, zbog čega je došlo do masovnog uginuća zaštićene divljači.

Rafinerija: Nismo krivi za benzen

Povećana koncentracija benzena u vazduhu Pančeva, zabeležena u noći između 19. i 20. avgusta, nije prouzrokovana radom postrojenja u Rafineriji nafte Pančevo, saopšteno je iz Centra za korporativne komunikacije Naftne industrije Srbije.

U saopštenju je navedeno da poremećaja u proizvodnji rafinerije nije bilo, niti je povećana koncentracija benzena u vezi sa kvalitetom otpadnih voda pančevačke rafinerije, što je potvrđeno i zapisnikom Republičke inspekcije Ministarstva za zaštitu životne sredine.

Povećana koncentracija zabeležena je na mernom mestu vatrogasni dom, koje se nalazi u gradu, dok je na mernom mestu Vojlovica, najbližem rafineriji, izmerena koncentracija bila u granicama normale.

U tom periodu otpadne vode su na zahtev HIP "Petrohemija", usmerene u zatvoreni sistem rezervoara Rafinerije nafte Pančevo, navedeno je u saopštenju u kojem se dodaje da rafinerija, po nalogu Republičke inspekcije i u saradnji sa "Petrohemijom", svakodnevno prilagođava svoj rad meteorološkim uslovima koji vladaju u Pančevu, u cilju zaštite životne sredine i zdravlja građana.

Uginulo na stotine kilograma ribe

Nevladina organizacija Eko-fond Ub saopštila je danas da su pozvali republičkog inspektora za ekologiju za Kolubarski i Mačvansk okrug u Šapcu, kako bi se ustanovio uzrok uginuća ribe u reci Tamnavi i ko je za to odgovoran.

Koritom te reke, drugi dan zaredom, u velikim količinama pluta uginula riba.

Da bi se oslobodili neprijatnog mirisa, do kojeg dolazi zbog truljenja, meštani sela kroz koja reka protiče samoinicijativno uginulu ribu zakopavaju, ali ne stižu da uklone sve količine.

U koritu Tamnave, u kojoj je vodostaj zbog suše niži nego obično, oseća se jak miris amonijaka.

Iz Eko-fonda su upozorili proizvodjače da vodu ne koriste za zalivanje povrtnjaka, po kojima su Tamnavci poznati, niti za napajanje stoke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: