Oblasti zaražene besnilom

Osim Rače Kragujevačke, Ministarstvo poljoprivrede proglasilo je i opštine Plandište i Lučani područjima zaraženim besnilom.

Izvor: B92, Tanjug

Četvrtak, 21.08.2008.

10:57

Default images

Na teritorijama tih opština sprovode se mere suzbijanja besnila, i to popisom, obeležavanjem i vakcinacijom nevakcinisanih pasa i mačaka o trošku države. Od kada je pre dva dana Rača Kragujevačka proglašena područjem zaraženim besnilom, opštinski krizni štab preduzima sve mere kako bi se zaštitili građani.



Kod stanovništva postoji strah zbog pojave besnila, izjavio je za B92 komandant kriznog štaba Radoslav Zdravković i dodao da panici nema mesta jer se preduzimaju sve mere, a obezbeđen je i dovoljan broj vakcina protiv besnila.

Vlasnici pasa i mačaka u Rači do subote uveče trebalo bi da zatvore svoje kućne ljubimce jer u nedelju počinje akcija Lovačkog udruženja.

“Mačke i psi koji se tada budu našli u gradu, biće proterani iz gradskog naselja. Lovci će biti na 200-300 metara od samog naselja i oni će izvršiti uklanjanje tih životinja streljanjem, odnosno ubijanjem“, kaže Zdravković.

Veterinar veterinarske stanice u Rači Milorad Jovanović ističe da je samo juče vakcinisano više od 30 kućnih ljubimaca, dok se taj broj u redovnim okolnostima kreće oko dve životinje dnevno.

U kragujevačkom Institutu za zaštitu zdravlja upozoravaju građane koji žive u zaraženim područjima da izbegavaju kontakt sa životinjama i ističu da nema mesta panici.

Pomoćnik direktora Instituta za zaštitu zdralja u Kragujevcu Nebojša Ranković kaže da Institut “ima dovoljne količine virusa i seruma, tako da građani nemaju razloga za brigu da tu neki problem može nastati”.

Od početka godine na području Šumadije već su beleženi slučajevi besnila kod životinja, i to kod lisica, pasa, mačaka I koza.

“Od početka ove godine Institutu za javno zdravlje se javilo 189 osoba kod kojih je postojala određena sumnja jer su imali kontakt sa životinjama. Na osnovu uvida i pregleda, ali i na posnovu priče povređenih, mi smo se u Institutu odlučili da zbrinemo 31 osobu od tih 189“, objašnjava Ranković.

I pored preduzimanja svih mera, strah kod žitelja Rače ne jenjava.

Jedna žiteljka Rače ističe da je veoma zabrinuta jer je majka troje dece, a ima i veliki broj životinja.

“Najpre nisam verovala u informaciju o besnilu, ali pošto sam čula da su to tačne informacije, veoma sam zabrinuta”, kaže ona.

Veterinarska inspekcija apeluje na građane da kućne ljubimce vakcinišu protiv besnila sa tri meseca starosti, u protivnom, ukoliko pas ili mačka poznatog vlasnika ujede čoveka, a životinja nije vakcinisana, veterinarski inspektor podnosiće sudiji za prekršaje prijavu protiv vlasnika životinje.

Vakcine protiv tetanusa ima dovoljno

Vakcine protiv tetanusa ima dovoljno i obaveza svake zdravstvene ustanove je da preko svojih dobavljača nabavi potrebne vakcine, rečeno je danas Tanjugu u Ministarstvu zdravlja.

Institut za imonologiju i virosologiju "Torlak" ima dovoljno količina te vakcine i u ovom trenutku raspolažu sa 1.800.000 doza "tetavaksil - T" u ampulama, serije za koju je sertifikat dobijen u agenciji 12. avgusta ove godine, od prethodne serije ima 670 doza u ampulama i 122.370 doza "tetavaksal - T" u bocama, preciziralo je Ministarstvo.

U pojedinim beogradskim domovima zdravlja i apotekama nema vakcine protiv tetanusa, ali ne navode razlog nestašice, pokazala je Tanjugova anketa, dok su u Domu zdravlja Vračar istakli da imaju dovoljno te vakcine.

Izvršni direktor Instituta za imonologiju i virusologiju "Torlak" Dušanka Nikolić rekla je Tanjugu da imaju sve vakcine koje su obavezne po programu vakcinacije u Srbiji, koje prozvodi taj institut, a to je i vakcina protiv tetanusa.

Komentarišući tvrdnje iz nekih beogradskih domova zdravlja i apoteka da nema vakcina protiv tetanusa, Nikolićeva smatra da je to "izgovor što se na vreme nisu snabdeli".

"U ovom momentu imamo sve. Vakcina protiv tetanusa trenutno u našim magacinima ima 200.000 doza", rekla je Nikolićeva.

Ona je navela da svi mogu da budu snabdeveni vakcinama protiv tetanusa, istakavši da je je to obavezni vid vakcinacije, vrlo važna zaštita kod svih povreda, i to svaki dom zdravlja mora da ima.

Nikolićeva je kazala da domovi zdravlja znaju gde treba da nabave vakcine, jer su to i ranije radili.

Ona je ponovila da vakcina ima, i da, prema tome, ne postoji nikakav problem.

Portparol Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije Aleksandar Tucović izjavio je Tanjugu da je od početka godine Agencija izdala 22 sertifikata o odgovarajućem kvalitetu vakcine protiv tenusa "tetavaksal-T", koji proizvodi Institut "Torlak", kao i da je sada u toku kontrola 13. serije te vakcine.

Tucović je kazao da im nije poznato zbog čega je došlo do nestašica vakcina u nekim domovima zdravlja.

Kako je Tanjugu rečeno u Institutu za javno zdravlje "Dr M. Jovanović Batut", ne postoji nestašica vakcine protiv tetanusa jer, kako je navedeno, iz prethodne serije ostalo je još oko 120.000 neraspodeljenih vakcina, dok oko 180.000 vakcina protiv tetanusa iz aktuelne serije tek treba da bude raspodeljeno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: