Tadić dobtnik nagrade "Kvadriga"

Predsednik Srbije Boris Tadić jedan je od dobitnika ovogodišnje nagrade „Kvadriga“.

Izvor: Dojèe vele

Četvrtak, 21.08.2008.

16:05

Default images

To je nagrada koju ugledno nezavisno društvo „Radionica Nemačka“ od 2003. godine dodeljuje povodom Dana ujedinjenja Nemačke, 3. oktobra, saopšteno je u Berlinu. Prema rečima predstavnice organizatora Anet Barner, predsednik Srbije Boris Tadić ove godine se odlikuje za „hrabru političku nepokolebljivost".

„Verujemo da Tadićev kompas pokazuje u pravcu Evrope. Integracija Srbije u Evropsku uniju njegov je prioritet, a izručenje Radovana Karadžića Haškom sudu usred procesa društvenog preobražaja predstavlja istorijski događaj“, rekla je Barnerova.

Tadić dosledno i odlučno sprovodi politiku demokratizacije i modernizacije države koja se još uvek bori za svoj identitet, navodi se u obrazloženju.
Kako je najavljeno, pozdravni govor prilikom uručivanja nagrade predsedniku Srbije održaće austrijski predsednik Hajnc Fišer.

Osim Borisu Tadiću, ovogodišnja priznanja biće dodeljena britanskom muzičaru Piteru Gabrijelu za angažman na zaštiti ljudskih prava, nemačkom franjevcu Ekartu Heflingu za životno delo u radu sa siročićima u Brazilu i otvorenom Internet leksikonu Vikipediji.

Nagrada "Kvadriga" ime je dobila po bronzanoj skulpturi s vrha Brandenburške kapije, u Berlinu, koja prikazuje boginju pobede u kolima s četvorostrukom konjskom zapregom.

Za vreme Hladnog rata taj spomenik podsećao je na ideološku podeljenost sveta, a danas simbolizuje borbu za jedinstvo i slogu.

Svim dobitnicima nagrada će biti uručena na Dan ujedinjenja Nemačke, 3. oktobra, u Berlinu.

Ta čast ranije je ukazana nizu istaknutih svetskih ličnosti, između ostalih, nemačkim kancelarima Kolu i Šrederu, premijerima Luksemburga i Turske, Junkeru i Erdoganu, predsednicima Izraela, Ukrajine i Avganistana, Peresu, Juščenku i Karzaiju, švedskoj kraljici Silviji, britanskom arhitekti ser Normanu Fosteru i drugima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

23 h

Podeli: