Konsultacije o povećanju penzija

Rasim Lajić kaže za B92 da je Ministarstvo rada napravilo predlog uredbe o povećanju penzija, ali da konsultacije još traju.

Izvor: B92

Sreda, 20.08.2008.

14:15

Default images

Iako je iz kabineta potpredsednika Vlade Srbije Jovana Krkobabića potvrđeno da će na sledećoj sednici Vlada raspravljati o uredbi o vanrednom povećanju penzija za 10 odsto, još ne postoji saglasnost o tome na koji način da se to izvrši. Planirano je da penzije budu povećane linearno (jednako svima) za 10 odsto.

Više od milion i po penzionera u Srbiji s nestrpljenjem očekuje šta će Vlada odlučiti o najavljenom povećanju penzija.

Ministar za rad i socijalnu politiku Rasim Ljajić za B92 kaže da će Vlada uredbom omogućiti povećanja penzija u skladu sa predizbornim obećanjem i da je u vezi s tim zatraženo mišljenje nadležnih ministarstava.

"Dobili smo mišljenje različitih ministarstava, s tim što je mišljenje Ministarstva finansija, uslovno rečeno, negativno u tom smislu što smatra da linearno povećanje penzija nije moguće i da bi to ugrozilo makroekonomsku stabilnost", kaže Ljajić.

"Prema tome, videćemo u narednim razgovorima, dogovorima, konsultacijama, kako da izađemo iz ove situacije. Da se sa jedne strane ispuni ono što je deo koalicionog sporazuma, a sa druge strane, to ne sme da ugrozi makroekonomsku stabilnost u zemlji", kaže on. U predlogu uredbe stoji da bi penzije trebalo da budu linearno uvećane, iako je bilo najava da će penzioneri sa manjim primanjima dobiti veću povišicu od onih koji imaju veće penzije.

Mihajlo Đorđević, iz Nezavisnog udruženja penzionera Srbije, kaže da je stav tog udruženja da je linearno povećanje opravdano, jer penzije nisu socijalna kategorija.

"Ukoliko bi to bilo promenjeno, onda bi se čitav penzioni sistem urušio. Drugim rečima, u penzioni fond bi ljudi uplaćivali minimum koji je neophodan, opet bi bilo malo para u fondu, još više bi moralo iz budžeta da se nadoknađuje", smatra on.

Trenutno se mesečno za penzije izdvaja 27 milijardi dinara. Od tog iznosa Fond PIO iz doprinosa obezbeđuje 65 odsto novca, dok ostatak subvencioniše država. Za predviđeno povećanje penzija država će do kraja godine morati da izdvoji još 12 milijardi dinara.

Penzionerima je koalicionim sporazumom obećano da će penzije od početka 2010. godine iznositi 70 odsto prosečne plate.

PIO: Spremni smo

Ukoliko uredba o vanrednom povećanju penzija bude usvojena, Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) spreman je da tu uredbu Vlade Srbije sprovede u predviđenom roku, rečeno je Tanjugu u Fondu PIO.

"Pošto se septembarske penzije isplaćuju u oktobru, PIO fond ima i tehničke i kadrovske mogućnosti da u roku od nekoliko dana odštampa nove čekove sa novim iznosima penzija", objasnila je portparolka Fonda PIO Jelica Timotijević.

Ona je precizirala da će isplata za penzije sa povećanjem iznositi oko tri milijarde dinara i dodala da će, kao i obično, oko 35 odsto biti dotirano iz budžeta, pošto doprinosi uplaćeni u Fond PIO ne pokrivaju taj iznos.

Potpredsednik Vlade Srbije Jovan Krkobabić najavio je da će Vlada u četvrtak doneti uredbu o vanrednom povećanju penzija, kojom bi septembarske penzije za 1,6 miliona penzionera bile povećane za 10 odsto.

Krkobabić je izjavio Tanjugu da je "zadovoljan povećanjem penzija od 10 odsto" jer, kako je rekao, to povećanje penzija predstavlja program PUPS-a za koji se zalagao i kao potpredsednik Vlade.

"Procena je da će iz budžeta biti neophodno izdvojiti od 10 do 12 milijardi dinara do kraja godine, u koje ulazi povećanje penzija od 10 odsto i redovno usklađivanje penzije, koje će uslediti prema Zakonu od 1. oktobra", kazao je Krkobabić.

Prema rečima Krkobabića, sadašnji način usklađivanja penzija doveo je da prosečna plata iz godine u godinu raste, a da pri tom sledi i konstantan pad penzija. Zbog toga želimo da nova formula usklađivanja bude isključivo vezana za kretanje prosečne zarade u Republici Srbiji", rekao je on.

Krkobabić je istakao da će dinamika usklađivanja penzija biti regulisana izmenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, čime treba da se obezbedi da početkom 2010. godine prosečna penzija bude 70 odsto od prosečne zarade.

Predsednik Izvršnog odbora Udruženja penzionera "Nezavisnost" Mihajlo Đorđević izrazio je zadovoljstvo tog udruženja zbog najavljenog povećanja i naveo da je njihov stav da bi ono trebalo da bude linearno za sve penzionere.

Đorđević je u izjavi Tanjugu ukazao da su penzioneri tokom svog radnog veka različito uplaćivali doprinose i da penzija nije socijalna kategorija, dok bi socijalno ugroženim penzionerima država trebalo da pronađe način da im pomogne.

On smatra da i dalje treba insistirati da penzije u januaru 2009. godine iznose 70 odsto prosečne plate u Srbiji, a ne, kako se najavljuje, da to bude do 2010. godine.

Đorđević je kazao da treba insistirati da usklađivanje penzija na 70 odsto bude obavljeno januaru, a ukoliko se dogodi da se smanje za pet odsto - da se odmah pristupi novom usklađivanju.

Ministar rada i socijalne olitike Rasim Ljajić rekao je ranije da bi posle najavljenog povećanja, trebalo da počne ostvarivanje drugog dela dogovora s PUPS-om, koji predviđa rast penzija na 70 odsto prosečne plate u Srbiji.

Ljajić je tada objasnio da se mora menjati indeksacija, kako bi se povećalo učešće zarada u određivanju nivoa penzija, istakavši da će dinamika realizacije tog plana zavisiti od finansijskih mogućnosti i očuvanja makroekonomske stabilnosti države.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: