Prosvetari najavljuju štrajk

Deset dana pred početak školske godine sindikat prosvetnih radnika Vojvodine najavljuje štrajk.

Izvor: B92

Sreda, 20.08.2008.

09:44

Default images

Oni su, kako kažu, nezadovoljni obračunom plata za jul ove godine. Ministarstvi prosvete takve optužbe odbacuje. Unija sindikata prosvetnih radnika, na sastanku u subotu, doneće odluku o tome da li će svoje članove pozvati da od 1. septembra ne rade. I sindikat Nezavisnost uputio je prigovor Ministarstvu prosvete na obračun plata zaposlenih u osnovnim i srednjim školama za jul ove godine.

Predsednik Sindikata prosvetnih radnika Vojvodine Miodrag Protić kaže da je razlog za štrajk odluka Ministarstva prosvete, koje je, kako kaže Protić, nezakonito obračunalo zarade zaposlenih za vreme godišnjih odmora, i to ne poštujući odredbe Zakona o radu i Kolektivnog ugovora.

“Kao i svaka školska godina, i ova počinje sa novim nastavnim predmetom - a to je štrajk. Glavni odbor Unije sindikata treba da bude održan u subotu u Beogradu, i on će doneti odluku, verovatno, o stupanju u generalni štrajk, odnosno o vidovima sindikalne borbe, štrajkova, bilo čega“, najavljuje Protić.

Protić kaže za B92 da su im plate smanjene za 10 do 12 odsto. "Prilikom odlaska na godišnji odmor zaposlenima u obrazovanju u skladu sa zakonom i Posebnim kolektivnim ugovorom pripada naknada zarade u visini proseka tri meseca, koja su prethodila odlasku na godišnji odmor", kaže on.

"Naši obračunski radnici u školama su tako i uradili obračun i, nakon što je isplaćen prvi deo julskih zarada, iz Ministarstva prosvete je došla naredba da se pod hitno urade novi obračuni", kaže on.

Protić tvrdi da je problem u načinu na koji je vršen obračun cene radnog sata. "Jako nas interesuje na osnovu čega je junska zarada uzeta kao osnovica, na osnovu kog propisa, pogotovo što je jun mesec bio mesec sa najmanje radnih sati – 168", kaže on.

"Prema tome, to je samo još jedan dokaz da su plate umanjene i to za minimalno 10 odsto. Nikada se do sada nije desilo da se plate u obrazovanju obračunavaju na osnovu radnih sati", kaže on.

Iz sindikata prosvetnih radnika Vojvodine najavljuju i da će svaki zaposleni u prosveti pojedinačno tužiti Mnistarstvo kako bi i na sudu ostvarili svoja prava. Zbog istog problema i sindikat prosvetnih radnika Srbije "Nezavisnost" uputio je prigovor Ministarstvu prosvete.

Kako se navodi u saopštenju tog sindikata, dopisom načelnicima školskih uprava od 8. avgusta 2008. godine i formom proračuna konačnog obračuna plata za jul 2008. godine, koje je Ministarstvo uputilo direktorima škola, prekršen je Zakon o radu, odnosno član Zakona koji se odnosi na visinu naknada zarade kod poslodavaca.

Sindikat prosvetnih radnika "Nezavisnost" upozorio je da će preduzeti sve zakonske mere u cilju zaštite interesa svog članstva i zaposlenih u osnovnim i srednjim školama.

Prema navodima tog sindikata, Ministarstvo prosvete je donelo akt prema kojem bi plate za jul i avgust, odnosno za vreme raspusta, trebalo da budu manje ili jednake junskoj plati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

63 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: