MKS razmatra osetijski sukob

Glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda analizira informacije u vezi sa eventualnim ratnim zločinima u rusko-gruzijskom sukobu.

Izvor: B92

Sreda, 20.08.2008.

15:24

Default images

Kako su javile agencije, Luis Moreno Okampo saopštio je da analizira događaje u Južnoj Osetiji. U saopštenju glavnog tužioca Međunarodnog krivičnog suda navodi se da će biti razmotrene sve informacije u vezi sa mogućim ratnim zločinima, bez obzira na stranu koja ih je počinila.

"Moja kancelarija pažljivo razmatra sve informacije u vezi sa navodnim zločinima u okviru njene nadležnosti - ratne zločine, zločine protiv čovečnosti i genocid, koji bi mogli biti počinjeni na teritoriji ili koje su počinli državljani umešanih strana", navodi se u saopštenju.

Moreno Okampo je naveo da njegova kancelarija razmatra informacije o navodnim napadima na civile. On je podsetio da je Gruzija potpisnica Rimskog statusa, kojim je formiran Međunarodni krivični sud.

U saopštenju se dodaje da je "predstavnik gruzijskih vlasti" dostavio informacije i ponudio saradnju, dok Rusija zvanično dostavlja informacije Kancelariji glavnog tužioca Međunarodnog krivičnog suda.

Moreno Okampo je prošle nedelje najavio mogućnost otvaranja preliminarne istrage o zločinima u rusko-gruzijskom sukobu.

Nepoznat broj poginulih u Osetiji

Vlasti Južne Osetije tvrde da je u sukobima poginulo 1.492 stanovnika, rusko tužilaštvo navodi da je registrovano 133 mrtvih. Gruzijske vlasti su nedavno navele da je Gruzija izgubila najmanje 160 vojnika i da je 300 nestalo.

U napadima gruzijskih snaga na Južnu Osetiju nakon 8. avgusta poginulo je 1.492 stanovnika te otcepljene gruzijske autonomne oblasti, izjavila je predstavnica vlasti u Chinvaliju Irina Gaglojeva. Prema njenim rečima, broj poginulih odnosi se na glavni grad Južne Osetije i predgrađa.

Gaglojeva je ruskoj agenciji RIA Novosti rekla da je gruzijska vojska zarobila najmanje 170 stanovnika Južne Osetije, za koje je rekla da su civili.

Istovremeno, prema istraživanju centra Levada, 71 odsto Rusa podržalo je stranu Južne Osetije u sukobu, 21 odsto je bilo neutralno, a dva odsto je podržalo Gruziju.

Više od polovine ispitanika (53 odsto) izjavilo je da je Rusija u pravu što je poslala snage u Južnu Osetiju, dok je 36 odsto iznelo suprotno mišljenje.

Rusko tužilaštvo saopštilo je da je do sada registrovano 133 mrtvih u sukobima u Južnoj Osetiji, dok je ruski predsednik Dmitrij Medvedev nedavno rekao da ima "nekoliko hiljada žrtava".

Odbor za istragu u tužilaštvu za sada raspolaže sa "133 imena ubijenih civila", izjavio je zamenik šefa odbora Boris Salmaksov, a prenose ruske agencije.

Zamenik načelnika Generalštaba ruske vojske Anatolij Nogovicin izjavio je da su u sukobima poginule 64 a da su ranjene 323 osobe. Nogovicin je ranije rekao da je bilo 74 mrtvih i 170 ranjenih.

Gruzija i Rusija nastavljaju da optužuju jedna drugu, u vezi sa sukobom zbog otcepljenog gruzijskog regiona Južne Osetije, koji se završio prošle nedelje primirjem, uz posredovanje Francuske.

EU: Bolje, ali...

Bezbednosna situacija u Gruziji se iz dana u dan popravlja, ali međunarodni humanitarni radnici još nemaju pristup otcepljenoj gruzijskoj pokrajini Južnoj Osetiji, saopštili su zvaničnici Evropske unije.

Prema najnovijim podacima EU, broj izbeglih i interno raseljenih lica tokom sukoba u Južnoj Osetiji iznosi 124.000 i ta lica su trenutno smeštena u 672 prihvatna centra u Gruziji.

Humanitarna pomoć Švedske i Austije stigla je rano jutros u Tbilisi, a Francuska je izdvojila jedan avion za dopremanje pomoći, prenela je agencija DPA.

"Bezbednosna situacija se popravlja iz dana u dan", saopštila je portparolka Evropske komisije i dodala da izvršni organ EU želi da humanitarnim radnicima bude obezbeđen pristup Južnoj Osetiji "što je pre moguće".

Razvoj situacije u Gruziji tema je današnjeg sastanka Evropskog parlamenta, kome prisustvuje šefica gruzijske diplomatije Ekaterina Tkešelašvili, podsetila je nemačka agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: