Potpisan sporazum o štitu SAD

Poljska i SAD potpisale su sporazum o razmeštanju raketne baze američkog antiraketnog štita u Poljskoj.

Izvor: Beta

Sreda, 20.08.2008.

00:09

Default images

Sporazum su u Varšavi potpisali američka državna sekretarka Kondoliza Rajs i poljski ministar inostranih poslova Radoslav Šikorski. Prema tom sporazumu, SAD će u vojnoj bazi Redzikovo, na severu zemlje, instalirati do 2012. godine 10 raketa presretača balističkih projektila. U bazi će, pored američkih, biti i poljski vojnici, baza neće imati eksteritorijalni status i u njoj će važiti poljski zakoni.

Zajedno sa radarom u Češkoj, u vojnom poligonu Brdi, južno od Praga, raketna baza u Poljskoj kompletiraće evropsku komponentu američkog štita protiv raketa iz potencijalne opasnosti iz Azije.

Rajsova je podsetila da će antiraketni štit pomoći u odbrani od nove opasnosti 21. veka -zemalja koje poseduju rakete dalekog dometa kao što su Iran i Severna Koreja.

"Ovo je sistem koji ima odbrambeni karakter, nije uperen ni protiv koga. To je sistem koji će učvrstiti saradnju i prijateljstvo između Poljske i Sjedinjenih Država", rekla je ona.

"To će produbiti naše veze u oblasti odbrane, i sposobnost da se odbranimo od različitih pretnji. To je i poruka čitvom svetu da je Poljska jedan od najvećih američkih saveznika", rekla je Rajsova.

Kondoliza Rajs je potpisala i nezavisnu političku deklaraciju, u kojoj se SAD obavezuju da će priteći u vojnu pomoć Poljskoj u slučaju da joj preti opasnost od neke treće zemlje.

I Česi i Poljaci nadaju se da će američki štit vremenom postati integralni deo zajedničke protivraketne odbrane NATO-a.

Sporazum o raketnoj bazi antiraketnog štita parafiran je usred gruzijske krize, 14. avgusta. Današnjem svečanom potpisivanju sporazuma prisustvovali su i poljski predsednik Leh Kačinjski i premijer Donald Tusk.

"Tokom dugih razgovora sa američkom državnom sekretarkom zaključili smo da i su interesi obe strane kada je reč o odbrani, vrlo slični, tako da je postignut zajednički cilj. Ovo je veliki uspeh za Poljsku", rekao je Kačinjski.

Rusija smatra da je štit protiv nje

Rusija je, međutim, posle parafiranja američko-poljskog sporazuma, zapretila da Poljska, kada pristaje na američku vojnu bazu, mora da računa sa tim da će biti prva na udaru u slučaju eventualnog sukoba.

Vašington i Varšava spremni su da omoguće Rusiji, koja ih oštro optužuje da je štit uperen protiv nje, redovne inspekcije, ali poljska vlada traži da međunarodni posmatrači recipročno dobiju pristup u ruske baze u oblasti Kalinjingrada, na granici sa Poljskom.

SAD su se obavezale da će u Poljskoj razmestiti, za stalno, do 2012. godine i jednu bateriju modernog protivraketnog sistema "patriot", koja bi štitila Varšavu od napada raketa srednjeg i kratkog dometa.

Rusija je, kada je prošle nedelje parafiran američko-poljski sporazum, zapretila da Poljska, kada pristaje na američku vojnu bazu, mora da računa s tim da će biti prva na udaru u slučaju eventualnog sukoba.

Vašington i Varšava dogovorili su se takođe da Poljska do 2018. godine dobije mogućnost da po povoljnim uslovima kupi od SAD toliko baterija sistema "patriot" koliko će joj biti dovoljno da pokrije protivraketnu odbranu cele zemlje.

Kao i SAD, koje prvo nisu želele da daju Poljacima sistem "patriot", kako ne bi iritirali Rusiju, Poljska je takođe u svojim zahtevima popustila i zadovoljila se budućom vojnom pomoći od oko 40 miliona dolara godišnje, umesto stotina miliona, koliko je tražila i koliko dobijaju od Vašingtona, na primer, Turska ili Pakistan.

"Štit nije ofanzivan"

Kondoliza Rajs je izjavila da je američki antiraketni štit nije uperen ni protiv koga, a da se njegova evropska baza, raketna u Poljskoj i radarska u Češkoj, takođe gradi isključivo u odbrambene svrhe.

"Protivraketna odbrana nije uperena ni protiv koga, mi to činimo u svoju odbranu", rekla je Kondoliza Rajs i dodala da će upravo potpisani sporazum omogućiti Poljskoj i SAD da "zajedno izađu na kraj sa bezbednosnim izazovima 21. veka."

Kao i poljski premijer Donald Tusk i predsednik Poljske Leh Kačinjski, i Rajsova je sporazum označila za istorijski i primetila da se potpisuje "baš u Varšavi, gradu koji može da služi kao živo svedočanstvo da sloboda može da se guši neko vreme, ali ne zauvek".

Predsednik Kačinjski je, govoreći na ceremoniji potpisivanja sporazuma, rekao da je reč o projektu koji nije potreban samo SAD ili Poljskoj, već celoj Evropi, i nazvao ga je "istorijskim, stoprocentnim uspehom".

"Zapadni svet mora da brani svoje vrednosti, a ovo je još jedan sporazum koji je pokazao da ume da ih brani", kazao je Kačinjski.

Poljski premijer Tusk, za koga nije kao za šefa države bilo bitno samo to da dobije američku bazu, već pre svega to da štit ne brani samo SAD a Poljsku izloži isključivo rizicima, upozorio je da je Varšava u oštrim pregovorima postigla upravo to da joj saveznik da opipljive garancije.

"Imamo pravo da sudimo da smo sporazumom na pravoj prekretnici u bezbednosti SAD i Poljske. Nastojali smo zajedno da dođemo do toga da globalna bezbednosti sada znači i praktično i bezbednost naše teritorije", kazao je Tusk.

Kondoliza Rajs potpisala je, pored sporazuma o bazi štita u Varšavi, i posebnu političku deklaraciju u kojoj se SAD obavezuju da će priteći Poljskoj u pomoć, kakva god pretnja da joj dođe, vojna ili neka druga, od treće države.

Protesti protivnika američke baze

Zbog posete šefice američke diplomatije Kondolize Rajs i sporazuma SAD i Poljske o raketnoj bazi američkog antiraketnog štita, koji je danas Rajsova potpisala u Varšavi, protestovala je ispred sedišta poljske vlade grupica protivnika američke baze.

Kada je Kondoliza Rajs sitigla u vladu da sa svojim poljskim kolegom Radoslavom Šikorskim potpiše sporazum, dočekalo je skandiranje demonstranata "Moskva već je bila, ne želimo Vašington" i "Ne američkim bazama", preneli su poljski mediji.

Demonstranti koje je okupila poljska incijativa "Stop ratu" razvili su i transparente "Ne želimo da budemo meta", "Nećemo da budemo plaćenici imperije Buša" i "Zaustavite američke rakete".

Demonstracije će biti održane i predveče ispred ambasade SAD u Varšavi, kazao je Andžej Žebrovski.

Poljaci su pod utiskom najnovijeg sukoba u Gruziji ovih dana promenili mišljenje.

Dok je donedavno američku bazu na teritoriji njihove zemlje odbijala većina, sada je dve trećine u anketi za "Gazetu viborču" pohvalilo odluku vlade da danas potpiše sa SAD sporazum o razmeštanju 10 raketa presretača štita.

Otpor prema bazi američkog štita i njegovom radaru, na koji je već pristala češka vlada, sada je znatno jači u susednoj Češkoj.

Definitivno je da će američki štit proći lako u poljskom parlamentu, pošto je protiv jedna jedina opoziciona stranka, Savez demokratske levice.

Češki premijer Mirek Topolanek će imati muke da nađe dovoljno glasova pošto je protiv radara ne samo opozicija, već i neki poslanici vladajuće koalicije.

Najmanji partner u češkoj vladi, Stranka zelenih, radar bi prihvatila samo pod uslovom da bude integrisan u strukture NATO-a, a odbiće ga kao čisto bilateralni američko-češki projekt.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: