Stanje nepogode zbog vode

U opštinama Požega, Arilje i Lučani proglašeno je stanje elementarne nepogode zbog otežanog vodosnabdevanja sa reke Rzav.

Izvor: B92

Sreda, 20.08.2008.

12:38

Default images

Pošto je situacija i dalje alarmantna i još postoji problem sa snabdevanjem vodom iz reke Rzav, očekuje se da će isto učiniti i u Gornjem Milanovcu. I dok je opština Čačak, zahvaljujući pomoći užičkog vodovoda, privremeno ublažila situaciju, u opštini Arilje trenutno je najteže.

Štab civilne zaštite opštine Lučani doneo je odluku da se proglašava elementarna nepogoda na teritoriji opštine Lučani, zbog pada vodostaja na reci Rzav i nedostatka isporuke vode za piće iz sistema Rzav.

"Nalaže se Javnom preduzeću Rzav, Arilje, i Javno-komunalnom preduzeću Komunalac, Lučani, da propišu mere štednje i racionalne potrošnje vode do poboljšanja hidrometeoroloških uslova", navodi se u odluci predsednika opštine Lučani Slobodana Jolovića.

Direktor JKP “Naš dom” iz Požege Miljko Kragović kaže da su zbog teške situacije aktivirana i rezervna izvorišta. Tako je alternativa za tehničku vodu stari izvor reke Skrapež. Na taj način rešeno je pranje ulica, zalivanje zelenih površina, ali i potrebe privrede i poljoprivrede.

Za razliku od Požege, Čačak bivši izvor reke Morave koristi privremeno za pijaću vodu, uz odobrenje nadležnog ministarstva. Sva bakteriološka ispitivanja pokazuju da je ta voda ispravna, a kako bi zadovoljili potrebe, čačanski vodovod dobio je pomoć od užičkih kolega. Naime, obezbeđen je veći protok reke Đetinje, koja se uliva u Zapadnu Moravu.

Direktor fabrike vode Rzav Arilje Ljubo Lazović kaže da je jedino dugoročno rešenje u vodosnabdevanju gradnja akumulacije Svračkovo. Fabrika ispunjava samo 60 odsto zahtevane količine za snabdevanje pet opština.

Iako ima problema u vodosnabdevanju, zanimljivo je da prodaja vode u prodavnicama nije drastično skočila, jer većina građana koristi svaki trenuta kada ima vode, kako bi obezbedili zalihe.

Inače, kako prenosi Fonet, nadležni u Čačku kažu da je stanje elementarne nepogode proglašeno još 14. avgusta, odlukom Gradskog veća, kojom su propisane zabrana polivanja parkova, bašti, pranje ulica i vozila, restrikcije i formiranje akumulacije na Moravi.

Iako su novinari tada pitali da li je proglašena elementarna nepogoda, predstavnici vlasti u Čačku to su demantovali.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

21 h

Podeli: