Izdavač povukao "Dragulj Medine"

Roman "Dragulj medine", koji je Islamska zajednica u Srbiji ocenila kao uvredu za muslimane, povučen iz prodaje.

Izvor: B92

Nedelja, 17.08.2008.

00:42

Default images

Ova oštra reakcija Islamske zajednice u Srbiji, izdavaču sporne knjige - beogradskoj izdavačkoj kući "Beobuk", bila je dovoljna da taj roman, američke autorke Šeri Džons, brzopotezno povuče iz prodaje. Direktor "Beobuka" Aleksandar Jasić, za B92 je potvrdio da knjiga "Dragulj medine" više neće moći da se nađe ni u jednoj knjižari u zemlji.

On je rekao da se najdublje izvinjava Islamskoj zajednici zbog uvrede koju je pretrpela njenim objavljivanjem.

"Nije nam bila namera da vređamo bilo koga i istog momenta, kao što smo i rekli da ćemo uraditi, povukli smo knjigu iz prodaje, izvinili se muslimanskoj zajednici i nadam se da će se na tome završiti", rekao je Jasić.

On je dodao da je knjiga štampana u hiljadu primeraka.

"Sve knjige su se nalazile u knjižarama i kod distributera. Mi smo poslali poruku distributerima da 'Beobuk' snosi sve troškove povlačenja neprodatih knjiga", kazao je Lasić.

Prethodno je za B92, glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić, knjigu "Dragulj medine" uporedio sa karikaturama proroka Muhameda, koje su pre nekoliko godina bile objavljene u zapadnoj štampi.

"Radi se o delu koje apsolutno nije prezalo ni od čega da oskrnavi nešto što se smatra kod svih muslimana nečim što je nedodirljivo. Očito neko želi da se uvrsti u red onih koji su radili one karikature u Danskoj i naravno da je to uvreda za sve muslimane sveta, ali posebno za nas ovde u Srbiji", rekao je Zukorlić.

Inače, Srbija je bila prva zemlja na svetu u kojoj je uopšte objavljen sporni roman, koji govori o životu Ajše, jedne od žena proroka Muhameda.

Knjiga "Dragulj medine" je početkom meseca trebalo da bude objavljena u Americi, ali je izdavač odustao od objavljivanja, plašeći se reakcija radikalnih muslimana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

56 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: