Kuća za multipla sklerozu

U Novom Kneževcu je počela sa radom takozvana MS-kuća, namenjena obolelima od multipla skleroze Severnobanatskog okruga.

Izvor: B92

Nedelja, 17.08.2008.

00:33

Default images

U njoj će oboleli moći na jednom mestu da idu na terapiju, da se konsultuju se sa lekarima ili da razgovoraju sa ljudima koji pate od iste bolesti kao i oni. Nakon šest godina truda i rada, 110 članova Udruženja obolelih od multipla skleroze Severnobanatskog okruga dobilo je mesto koje će moći da koriste za sve svoje potrebe.

Članovi udruženja kažu da im MS-kuća, iako još ne funkcioniše punim kapacitetom, olakšava borbu sa njihovom bolešću.



Oboleli od multipla skleroze, osim što u MS-kući nalaze utehu i mesto na kom mogu da rade svoje vežbe imaju priliku i da se uključe u neku od umetničkih radionica koje na njih imaju prvenstveno pozitivan psihološki efekat.

Osim toga, u MS-kući će moći da se konsultuju i sa neurolozima, fizijatrima i drugim lekarima koji će ih posećivati u ovoj ustanovi.

Trenutno u MS-kući postoji vežbaonica, umetnička radionica i još nekoliko pratećih prostorija koje omogćavaju da kuća funkcioniše i da obolelima olakša njihovu borbu sa bolešću. Planira se, međutim, da u narednih nekoliko godina MS-kuća bude proširena

Koncept MS-kuća je jedinstven u regionu, ali nije nov u razvijenim državama. Cilj Udruženja je da novokneževački centar za obolele od multipla skleroze postane centar za ovaj deo Eevrope, a da koncept MS-kuće ili bar njegovi najbolji delovi iskoriste kako bi se slični sadržaji osmislili i u drugim sredinama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

22 h

Podeli: