Pčelari u teškom položaju

Na 70 odsto teritorije Srbije nije bilo prinosa meda u 2008, zbog čega je Savez pčelarskih organizacija proglasio elementarnu nepogodu

Izvor: Beta

Nedelja, 17.08.2008.

11:48

Default images

Ove godine očekuje se da 9.100 članova Saveza pčelara u najboljem slučaju proizvede 1.250 tona meda, što je jedva trećina prošlogidšnje proizvodnje, rekao je predsednik tog saveza Rodoljub Živadinović.

Prošle godine je prosečni prinos po košnici bio 17 kilograma meda, dok ove godine većina pčelara nije izvadila ni jedan kilogram, dodao je Živadinović.

Ipak, u Savezu smatraju da je uvoz nepotreban i štetan jer je med proizveden u Srbiji izuzetnog kvaliteta, a proizvodnje i dalje višestruko nadmašuje potrošnju.

U Srbiji je potrošnja meda veoma mala, prosečno oko 600 grama godišnje po stanovniku, dok u najrazvijenijim zemljama ona dostiže sedam do 10 kilograma, naveo je Živadinović.

Prema njegovim rečima, ova godina je počela velikim gubicima pčeljinjih društava i lošim uslovima za razvoj pčela u proleće.

Pčelari prihranjuju pčele jer u košnicama nema dovoljno meda ni za njih.

Protekle zime je u Srbiji uginulo 110.000 društava pčela, što je po finansijskoj vrednosti, jednako sa 11.000 krava, zbog čega pčelari od Ministartstva poljoprivrede očekuju pomoć, rekao je Živadinović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: