Godišnjica kapitulacije Japana

Obeležena je 63. godišnjica potpisivanja kapitulacije Japana u Drugom svetskom ratu.

Izvor: B92

Subota, 16.08.2008.

00:51

Default images

Premijer Jasuo Fukuda izrazio je duboko žaljenje zbog bola koji je njegova zemlja nanela drugim narodima u svetskom sukobu. Japanski car i carica odali su poštu poginulima tokom Drugog svetskog rata u memorijalnom centru u Tokiju.

"Iskreno se nadam da se nikada neće ponoviti ratna razaranja. Zajedno sa narodom Japana izražavam najdublje žaljenje zbog onih koji su izgubili svoj život u ratu i molim se za mir u svetu", rekao je japanski car Akihito.

Premijer Japana Jasuo Fukuda je, odajući poštu japanskim žrtvama iz Drugog svetskog rata, izrazio najdublje žaljenje zbog bola koji je njegova zemlja nanela svojim susedima.

"Naša zemlja je nanela veliki bol mnogim narodima, naročito u Aziji. U ime japanskog naroda, izražavam saučešće i duboko žaljenje zbog svih žrtava", rekao je on.

Međunarodna i japanska javnost svake godine posebnu pažnju obrati ko će od zvaničnika posetiti hram Jasukuni, u kome se čuva sećanje na 2,5 miliona boraca, kao i na tadašnje lidere, koji su kasnije osuđeni za ratne zločine počinjene tokom rata.

Azijski susedi ovo svetilište doživljavaju kao simbol nekadašnjeg japanskog militarizma.

Hram su ovog 15. avgusta obišli bivši premijeri Šinzo Abe i Junićiro Koizumi, ali i aktuelni ministri poljoprivrede, pravosuđa i državni sekretar za prava potrošača.

Premijer Japana nije obišao hram, jer mnogo polaže na dobre odnose sa susedima.

Japansko-kineski odnosi su pogoršani tokom mandata premijera Koizumija, čije su godišnje posete Jasukuniju izazivale bes Pekinga i Seula.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: