Beograd: Šta koči dogovor

I dalje nema zvaničnih informacija da li su DS, SPS i LDP u Beogradu na dobrom putu da do 21. avgusta postignu dogovor.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 14.08.2008.

03:27

Default images

Beogradska štampa piše da je zastoj u pregovorima nastao zbog toga što LDP traži da njihov čovek dođe na čelo Sekreterijata za urbanizam, mada su različiti navodi o tome da li bi to bila stranačka ili pak nestranačka ličnost.

Funkcionerka LDP-a Vesna Pešić nedavno je, gostujući u Prelistavanju Radija B92, takođe pomenula Sekreterijat za urbanizam kao jednu od institucija na čijem čelu bi trebalo da bude nestranačka ličnost.

Osim toga, kako je za B92 rekla kandidatkinja za gradonačelnicu LDP-a Biljana Srbljanović, ta stranka zamera DS-u na popustljivosti prema socijalistima, koji će, kakao kaže, ponovo dobiti više nego što su osvojili na izborima.

Srbljanovićeva smatra da je DS suviše popustljiv prema socijalistima i ponovo ističe da je ključni princip na kojem insistira LDP da institucije vode nestranačke ličnosti.

Prema za sada postignutom dogovoru , SPS bi u gradu trebalo da dobije 30 odsto funkcija u gradskoj vlasti i javnim preduzećima.

"Što nikako ne odgovara njihovom izbornom rezultatu jer su oni jedva prešli cenzus 12. maja u 8 ujutru sa nula zarez ne znam koliko procenata. razlika između toga što su njihovi izborni rezultati i onoga što će eventualno dobiti od DS-a je prosto malo neobična i ne odgovara izbornoj volji građana. SPS, izgleda, kao što smo videli u republici, a sada, izgleda, i u gradu traži a može i da dobije previše", smatra Srbljanovićeva.

Pošt sama ne učestvuje u pregovorima za formiranje gradske vlasti, Biljana Srbljanović nije mogla da kaže koje konkretno funkcije u gradu traži LDP, kao ni da li će fotelje tražiti za svoje funkcionere ili će do kraja istrajati na principu nestranačkih ličnosti.

Prema pisanju štampe, beogradska vlast se lomi na urbanizmu, i upravo kontrola tog sektora će da utiče na odluku LDP-a o podršci manjinskoj vladi DS-a i SPS-a u Beogradu.

Pored urbanizma kao zahtev LDP-a pominje se i gradski resor zadužen za dečju i socijalnu zaštitu.

Pitanje zašto je sektor urbazima toliko važan za formiranje vlasti u Beogradu postavili smo ministru za ekologiju i urbanizam i funkcioneru DS-a Oliveru Duliću.

"Pa je pretpostavljam da je u pitanju jedan vađan sektor koji se tiče organizacija najvećeg grada u zemlji. Ja bih sada mogao da elaboriram na tu temu, ali ono što ja kao ministar mogu da kažem, načelnik tog sektora, ko god to bio, član gradskog veća zadužen za tu oblast mi ćemo razviti takvu vrstu komunikacije koja će omogućavati da se sve radi po zakonu", najavljuje Dulić.

Odlazeći sekretar najtraženijeg Sekreterijata za urbanizam Nenad Komatina, inače funkcioner DSS-a, kaže da taj sekreterijat sam za sebe nema veliku važnost.

Ta institucija radi zajedno sa gradskom direkcijom za građevinsko zemljište, glavnim gradskim arhitektom, Komisijom za planove i Urbanističkim zavodom.

Sekreterijat sprovodi planove koje prođe kroz ove četiri institucije i koje odobri Skupština grada.

Dozvole se izdaju isključivo u skladu sa tim planovima, kaže za B92 Nenad Komatina.

"Mi smo administrativna podrška celoj toj priči i u narednom koraku sprovodimo te planove. Znači, sa odobrenjem za izgradnju svi urbanistički uslovi moraju da budu u skladu sa planovima, koji su prethodno prošli celokupnu proceduru. Pretpostavljam da je u interesu da kontrolišu što veći broj učesnika u ovom lancu. Onaj ko ima Direkciju za gradsko zemljište i glavnog gradskog arhitektu ili komisiju za planove, u interesu mu je da ima i sekretarijat da se taj lanac urbanistički u Beogradu kompletira", smatra Komatina.

Opozicija smatra da su izbori u Beogradu najbolje i najpostojanije rešenje,

"Koalicija Liberalno demokratske partije, Demokratske stranke i Socijalističke partije Srbije je kršenje izborne volje Beograđana jer ni jedan čovek u Brogradu nije glasao za tu koaliciju", izjavio je generalni sekretar te stranke Aleksandar Vučić.

Rok za izbor gradonačelnika i Gradskog veća, odnosno rok da stranke postignu dogovor, ističe 21. avgusta, jer tada je tačno mesec dana od konstituisanja Skupštine grada.

Predsednik Skupštine grada Branislav Belić još nije zakazao sednicu i kako je rekao učiniće to tek pošto ga stranke obaveste da su postigle saglasnost oko formiranja većine.

Podsetimo, u Skupštini grada od 110 odborničkih mesta, 45 je osvojila Lista Za evropski Beograd.

Za formiranje vlasti im je osim šest mandata koalicije oko socijalista, neophodna podrška sedam odbornika LDP-a. Ako LDP odluči da tu podršku ne pruži sledi uvođenje privremene uprave i raspisivanje novih izbora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: