Mladi, klima i sida

Danas se obeležava Međunarodni dan mladih, a glavne teme su klimatske promene i sida - pitanja koja će umnogome uticati na budućnost mladih.

Izvor: B92

Utorak, 12.08.2008.

00:54

Default images

Teme su odabrane zbog činjenice da klimatske promene i epidemija side već uništavaju zajednice i produbljuju posledice siromaštva i gladi u svetu. Ovaj dan se obeležava i u Srbiji. Ministarka omladine i sporta Snežana Samardžić-Marković potpisala je ugovore sa sa 73 odabrane organizacije koje se bave pitanjima omladinske politike.

Za sve te projekte Vlada Srbije je izdvojila oko 140 miliona dinara za implementaciju Nacionalne strategije za mlade.

Tim konkursom Ministarstvo omladine i sporta želi da uspostavi trajne mehanizme saradnje vladinog i nevladinog sektora, kao i da podstakne mlade da utiču na kvalitet sopstvenog života, kao i na razvoj društva u celini, kaže ministarka omladine i sporta Snežana Samardžić-Marković.

"Vizija Mnistarstva omladine i sporta da mladi u Srbiji moraju imati priliku za ispunjen, slobodan, ostvaren život i moraju biti obučeni da takvu priliku iskoriste na pravi način, danas počinje da se ostvaruuje", kaže ona.

"Učešće mladih u društvu zahteva sigurno, prijateljsko i podsticajno okruženje, koje omogućava mladima da učestvuju u procesu donošenja odluka, koje se i te kako tiču njihovog života", rekla je ona.

Ona kaže da Nacionalna strategija za mlade, koju je vlada usvojila početkom maja, ne sme da ostane mrtvo slovo na papiru i pozvala mlade da aktivno učestvuju u njenom sprovođenju.

"Pozivam mlade da učestvoju u donošenju odluka koje se tiču njivog života, jer ako oni to ne učine drugi će odlučivati umesto njih o društvu kojim sutra treba da upravljaju", kazala je ona.

Ona je dodala da za mlade u Srbi treba stvoriti podsticajno okruženje koje će ih inspirisati da se aktivno bore za svoja prava i stvaraju bolje uslove života.

Šef misije OEBS-a u Srbiji Hans Ola Urstad najavio je da će ta međunarodna organizacija pomoći Srbiji u sprovođenju Nacionalne strategije za mlade koja je kako je naveo veoma ambiciozna i zbog toga izizskuje dosta truda za njenu realizaciju.

"OEBS će omogućiti obuku koordinatora u kancelarijama za mlade koje treba da budu formirane u svim opštinama Srbije", kazao je Urstad.

Predsednik nevladine organizacije Građanske inicijative Miljenko Dereta istakao je da Ministarstvo omladine i sporta gradi poverenje mladih u institucije koje je značajno narušeno predhodnih godina.

"Poverenje se gradi kada država pokaže da je dosledna u tome da pomogne u rešavanju problema mladih", rekao je Dereta.

Neki od glavnih ciljeva Nacionalne strategije za mlade su podsticanje mladih na aktivno društveno učešće, stimulisanje zapošljavnja mladih i unapređenje njihove bezbednosti.

Ciljevi strategije je i otvaranje kancelarija za mlade u svim opštinama Srbije i formiranje krovne organizacije mladih. Oko milion i po mladih uzrasta od 15 do 30 godina čine 20 odsto stanovništva Srbije.

Igra za život

Mladi iz organizacije "Igra za život" juče su organizovali performans na beogradskom Trgu Republike, čiji je cilj da skrene pažnju na te probleme.

Ideja performansa je da mladi na simboličan način tišinom puste svoj glas, pa je i koreografija koju su izveli bila bez muzičke pratnje.

Performans "Igra za život" nastao je kao direktan odgovor na činjenicu da HIV i AIDS najviše pogađaju mladu populaciju. U svetu je registrovano pola miliona novih HIV infekcija među mladima ispod 25 godina.

Vojislav Arsić iz mreže "Jut-pir" (Youth peer) kaže da je položaj mladih u Srbiji koji su inficirani ili boluju od AIDS-a veoma težak.

Jedna od učesnica perfomansa, Tatjana Petrović, smatra da je neophodno da se mladi što više aktiviraju, posebno kada je u pitanju taj problem.

Današnja generacija mladih ne poznaje svet bez AIDS-a. Bez obzira na to, veliki broj mladih ljudi još uvek ne zna dovoljno o HIV-u i AIDS-u da bi se zaštitili od te bolesti. Od 12.000 ljudi, koliko u svetu oboli svakog dana, više od polovine čine mlađi od 25 godina.

Mladi će svoj dan obeležiti muzikom, plesom i mnogobrojnim aktivnostima na Adi Ciganliji tokom popodneva, a na posebnim štandovima biće moguće prijavljivanje volontera za Univerzijadu koja se sledeće godine organizuje u Beogradu.

UN: Preduzmi akciju!

"Ukoliko radikalno ne promenimo način života, kada današnji mladi dođu u moje godine, svet može postati izuzetno negostoljubivo mesto", poručio je povodom obeležavanja Međunarodnog dana mladih generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ki Mun Ban.

"Pa ipak, mladi su u odličnoj poziciji da već danas daju svoj doprinos svojom spremnošću na usvajanje novih navika i tehnologija", naveo je on.

Kancelarija stalnog koordinatora Ujedinjenih nacija u Srbiji saopštila je da, kada je reč o Srbiji, posledice klimatskih promena već počinju da se osećaju u poljoprivredi, vodoprivredi, šumarstvu.

One se mogu očekivati i u mnogim drugim oblastima, sudeći prema rezultatima najnovijih klimatskih modela koji predviđaju suše, češće i duže talase ekstremno visokih temperatura, kao i očekivani rast prosečnih godišnjih temperatura.

"Ove promene najviše će uticati upravo na one koji su danas mladi. Zato su zaštita životne okoline i održivi razvoj definisani kao jedan od prioriteta nedavno usvojene Nacionalne strategije za mlade Republike Srbije u kojoj su mladi preproznati kao nosioci promena, kako sopstvenih, tako i celokupnog društva u rešavanju ovako važnih pitanja", navodi se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: