Planovi opozicije u Srbiji

Srpska radikalna stranka već danima najavljuje da je spremna da povede stranke u protest protiv vladajuće koalicije.

Izvor: B92

Ponedeljak, 11.08.2008.

18:33

Default images

Pominje se da bi protesti mogli da počnu u septembru. Dok se DSS još ne izjašnjava da li će se pridružiti, u Novoj Srbiji vruću političku jesen najavljuju samo kroz borbu u parlamentu. Analitičar Đorđe Vuković, iz Cesida, smatra da za sada nema jakih motiva koji bi građane u velikom broju izveli na ulicu.

Radikali najavljuju vruću političku jesen u parlamentu, ali i u vanparlamentarnoj borbi. Oni su uvereni da će naći saveznike u većini opozicionih stranaka.

Generalni sekretar radikala Aleksandar Vučić za B92 kaže da se za sada vode neformalni razgovori sa DSS-om i veruje da bi do dogovora o saradnji moglo da dođe u septembru. I ovoga puta generalni sekretar radikala tvrdi da njihovi protesti neće biti nasilni.

"U skladu sa raspoloženjem ljudi, borićemo se za nove izbore, mi smo uvek mirnim demokratskim sredstvima želeli da dođemo na vlast u Srbiji. Nećemo spaljivati ni Skupštinu i Televiziju. Uveren sam da ćemo, ako za to dobijemo podršku ljudi, ići na nove izbore, jer više prevare nisu moguće - da govorite da je u redu da u koaliciji budu Čedomir Jovanović, Mira Marković i Boris Tadić, mislim da u Srbiji niko nije glasao za to", smatra Vučić.

A jedan od potencijalnih partnera radikala - Nova Srbija - za sada neće na ulice. Iako su se u medijima pojavljivali njegovi citati o tome da je spreman i na novi "peti oktobar", lider Nove Srbije Velimir Ilić za B92 tvrdi da to nije rekao.

On pojašnjava da vruća politička jesen predstavlja borbu opozicije u parlamentu, a ne na ulici.

"Biće u parlamentu sigurno vruća politička jesen, ali nikakav 'peti oktobar', taman posla, nije najavljen, niti nam je u interesu da na bilo koji način dolazi do nasilnog rušenja vlasti. To ne dolazi u obzir. Mi želimo da se Srbija demokratizuje, mi želimo demokratske metode, želimo pravu parlamentarnu borbu za demokratsku i ekonomski jaku Srbiju, i to ćemo tako i raditi", najavljuje Ilić.

Iz vladajuće koalicije poručuju da opozicija nema pravo da svojim delovanjem radi protiv interesa građana ni u parlamentu ni na ulicama.

“Ako bude agresije pretnji predsedniku i institucijama, prebijanja novinara, država mora da reaguje efikasno, kao što je i radila. Svaka vrsta demokratskog protesta je opravdana i iza tih protesta, kako opozicija misli da postoji neki benefit za nju, uzimajući u obzir agresiju, govor mržnje, primitivizam, to samo može štetiti opoziciji, jer će građani Srbije znati da procene ko je na njihovoj strani, a ko radi protiv njihovih interesa“, smatra Željko Ivanji, iz G17 plus.

Đorđe Vuković, iz Cesida, smatra da u ovom trenutku ne može da dođe do velikih demonstracija, jer za to, za sada, nema ozbiljnih motiva.

On očekuje da će stranke, pre svih radikali, na jesan tražiti častan izlaz iz pozicije u kojoj su se našli.

“Neće zasigurno reći - eto mi nismo bili u pravu, pa zato odustajemo - nego će tražiti častan izlaz, a verovatno ni vladajuća koalicija neće ići na rigorozne mere, nego će pokušati da naprave dogovor do septembra jer sve drugo može da nas dovede do ugrožavanja demokratskih vrednosti i urušavanja srpskog pralamenta“, objašnjava Vuković.

On kaže da će, ukoliko Vlada ubrzo uspe da poboljša standard stanovništva, opozicija imati sve manje osnova na kojima bi se ujedinila. Zbog različitosti u biračkim telima stranaka koje su u opoziciji, ujedinjenje bi, prema mišljenju Vukovića, moglo samo da im šteti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: