Đelić: Ugrožena bela šengen lista

Božidar Đelić kaže da će dalja blokada rada parlamenta ugroziti stavljanje građana Srbije na "belu" šengensku listu.

Izvor: FoNet, Blic

Četvrtak, 07.08.2008.

10:29

Default images

"Svako mora da odradi svoj deo posla i da preuzme svoj deo odgovornosti. Veoma je jasno da nećemo dobiti 'beli šengen' ako se nastavi blokada parlamenta", rekao je potpredsednik Vlade Srbije novinarima u policijskoj stanici na Novom Beogradu. Skupština nije usvojila nekoliko desetina važnih zakona, a i Tanja Miščević kaže da EU zbog toga neće pohvaliti Srbiju u novom izveštaju.

Građani moraju da znaju, kaže Božidar Đelić, da oni koji su blokirali parlament nisu blokirali samo primenu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, energetsku budućnost Srbije kroz partnerstvo sa Ruskom federacijom, popravku mosta Gazela ili izgradnju obilaznice oko Beograda.

"Sada počinju da blokiraju ključnu slobodu, slobodu kretanja i ukidanja viza za naše građane. Dalja blokada parlamenta će ugroziti dobijanje 'belog šengena'", ponovio je Đelić.

On je rekao da je "satnica za dobijanje 'belog šengena' jasna" i da Srbija do 1. septembra mora da sačini izveštaj za Evropsku komisiju.

Sredinom novembra će biti ministarska konferencija na nivou ministara unutrašnjih poslova dražava Evrope i Zapadnog Balkana, rekao je Đelić, i tu će potpredsednik Evropske komisije Žak Baro podneti izveštaj i reći dokle je stigla koja zemlja.

"U prvoj nedelji novembra će i Evropska komisija objaviti sveobuhvatni godišnji izveštaj o Srbiji i drugim državama u regionu, gde će se pokazati koliko je napredak ostvaren", dodao je on.

Da bi reforme koje je Srbija učinila ušle u taj izveštaj, naglasio je Đelić, one moraju biti završene do kraja septembra.

"Drugim rečima, ako blokada parlamenta onemogući usvajanje zakona koji su potrebni za dobijanje bele šengen liste, to će ugroziti njeno dobijanje do kraja godine. Ali, ja sam i dalje, ne optimista, već surovi realista i veoma ambiciozan, jer znam da je to ono što građani žele", rekao je Đelić.

Danas su se povodom toga što parlament ne radi oglasili i predstavnici vladajuće koalicije i opozicije, o čemu možete čitati u posebnoj vesti.

Zakoni čekaju na usvajanje

U skupštinskoj proceduri na usvajanje čekaju 33 zakonska predloga i blizu stotinu akata koji su od vitalnog interesa za život građana u narednih 30 godina.

Samo prošle godine bivša vlada je u parlament uputila oko 50 zakonskih predloga kojima bi trebalo da domaću regulativu uskladi sa evropskom, a usvojena su samo dva.
Nagomilavanje zakonskih predloga nije sprečilo poslanike da 21. jula odu na kolektivni odmor. Od tada je skupštinsko zdanje gotovo prazno, sem u vreme isplaćivanja plata i dnevnica.

Deblokadu rada Skupštine čeka, pored predloga zakona o potvrđivanju SSP sa EU, sporazuma između Srbije i Ruske Federacije o saradnji u oblasti naftne i gasne privrede i prelaznog sporazuma o trgovini sa EU, čak jedanaest međunarodnih finansijskih ugovora čija bi ratifikacija stvorila uslove da Srbija počne da koristi zajmove, kredite i donacije Svetske banke i Evropske investicione banke u vrednosti od 286,22 miliona evra.

Sagovornici „Blica“ se slažu da su pomenuti, ali i mnogi drugi zakoni „još juče“ morali da budu usvojeni jer građani ne smeju da trpe zbog opstrukcije parlamenta i odmaranja poslanika koji su u skupštinskim klupama proveli jedva četiri dana.

Treba imati u vidu da imamo niz zakona koji su još iz vremena Josipa Broza - podseća ekonomista Goran Nikolić.

Skandalozno je, kaže pravnik Vladimir Todorić, što su predlozi zakona o udruživanju građana i o bezbednosti u saobraćaju bili potpuno spremni za usvajanje još pre četiri godine, ali su sve vreme potiskivani u drugi plan jer nisu smatrani prioritetnim.

"EU neće pohvaliti Srbiju"

Tanja Miščević kaže da Srbija neće biti pohvaljena u izveštaju Evropske komisije zbog malog broja usvojenih zakona za pristupanje EU.

"Srbija ne može dobiti negativan izveštaj, ali neće dobiti ni pohvale što će znatno usporiti njen put ka EU", kazala je za list Danas direktorka vladine Kancelarije za evropske integracije.

Ona je podsetila da će godišnji izveštaj Evropske komisije biti gotov 7. ili 8. novembra i dodala da "nemamo puno toga da se pohvalimo".

Prema njenim rečima, sredinom avgusta, pošto se Vlade Holandije i Belgije vrate sa odmora, biće jasnije i da li će polovinom septembra stupiti na snagu Privremeni trgovinski sporazum.

Ona se složila sa ocenom potpredsednika vlade Božidara Đelića da je isti termin održavanja Saveta ministara EU i Generalne skupštine UN prilika da se vidi da li su Kosovo i evropske integracije odvojeni procesi i dodala da Srbija neće pristati na ucene i ustupke na jednom pitanju zarad drugog.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

55 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: