Dogovor o smeni Mušarafa

Pakistanska vladajuća koalicija postigla je danas dogovor da pokrene proceduru za smenu predsednika Perveza Mušarafa.

Izvor: Beta

Četvrtak, 07.08.2008.

16:26

Default images

"Da, u principu smo se saglasili da ga smenimo", rekao je jedan viši zvaničnik iz vladajuće koalicije, koju predvodi Pakistanska narodna partija, ubijene bivše premijerke Benazir Buto. On je naveo i da se očekuje da sledeće nedelje bude sazvana sednica Narodne skupštine, donjeg doma parlamenta, kako bi bila započeta procedura protiv predsednika.

Zvaničnici su najavili da bi koalicioni lideri trebalo danas popodne da objave ovu odluku na konferenciji za novinare.

Nedugo posle, ministar spoljnih poslova objavio je da će premijer Jusuf Raza Gilani, umesto Mušarafa, otputovati danas u Kinu na sutrašnje otvaranje Olimpijskih igara.

Ovaj korak pakistanske vladajuće koalicije mogao bi da produbi političku nestabilnost u zemlji, koja je već negativno uticala na finansijsko tržište, jer su osnovni indeksi na berzi dostigli najnižu tačku u poslednje dve godine, a nacionalna valuta - rupi, dostigla je početkom jula najniži nivo.

Ono što će u velikoj meri uticati na dalji razvoj situacije biće i odgovor vojske na pokušaj svrgavanja Mušarafa, bivšeg šefa generalštaba.

Vojni komandanti sastali su se danas u Ravalpindiju, nedaleko od Islamabada, međutim, jedan vojni zvaničnik je rekao da se radi o "rutinskom sastanku".

"Sastanak će biti nastavljen sutra, kada ćemo razgovarati o unapređenju brigadira i drugih viših oficira", rekao je jedan vojni zvaničnik, koji je želeo da ostane neimenovan.

Mušaraf je postao veoma nepopularan u zemlji i izgubio je posle februarskih izbora većinu u parlamentu, međutim, do sada je odbijao da podnese ostavku.

Koalicija, koju predvodi udovac i politički naslednik Benazir Buto, Asif Ali Zardari, od utorka pregovara sa bivšim premijerom Navazom Šarifom i drugim koalicionim partnerima o Mušarafovoj sudbini.

Mada se Mušaraf još uvek nije izjasnio o potezu protiv njega, njegovi saveznici su rekli da će se on boriti protiv svrgavanja.

Mušaraf je ranije izjavio da će radije podneti ostavku, nego se izložiti proceduri smene, međutim, u Pakistanu se spekuliše da bi on mogao da raspusti parlament, iako je rekao da neće.

"Demokratske snage će se zajednički suprotstaviti tom koraku (raspuštanju parlamenta)... Pakistan nije travnjak bilo kog diktatora, po kome on može da gazi", rekao je novinarima glavni portparol Šarifove stranke, Ahsan Ikbal.

Po pakistanskom Ustavu, predsednik može da bude smenjen u proceduri koju treba da podrži dvotrećinska većina u oba doma parlamenta - Narodnoj skupštini i Senatu.

Ukoliko ova rezolucija prođe u parlamentu, Mušaraf će biti prvi predsednik koji će na taj način biti svrgnut.

Mušaraf, koji je jutros trebalo da otputuje na otvaranje Olimpijskih igara u Pekingu, odložio je put zbog straha za sopstveni život. On je već za jedan dan bio odložio put.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: