Žestoke borbe u Južnoj Osetiji

U Južnoj Osetiji vode se žestoke borbe separatista i gruzijskih snaga uz upotrebu artiljerije.

Izvor: Beta

Četvrtak, 07.08.2008.

12:47

Default images

Ministarstvo unutrašnjih poslova Gruzije saopštilo je da separatisti pokušavaju da napadnu selo Avnevi pod kontrolom gruzijskih snaga i da su u borbama povređena tri vojnika i uništeno oklopno transportno vozilo. "U toku su borbe velikih razmera u blizini sela Avnevi", rekao je portparol gruzijskog ministarstva unutrašnjih poslova Šota Utiašvili.

Na zvaničnom sajtu separatista iz Južne Osetije objavljeno je da gruzijske snage iz Avnevija ispaljuju granate na selo Hetagurovo i da koriste minobacače i mitraljeze.

Sukobi u Južnoj Osetiji, koji traju već nedelju dana, probudili su strahove od mogućeg rata na području Kavkaza, gde se Zapad i Rusija bore za uticaj oko ključnih energetskih tranzitnih puteva.

Separatisti su saopštili da je 18 osoba ranjeno tokom noći u artiljerijskom napadu na Ckinvali, prestonicu Južne Osetije, i sela pod kontrolom separatista.

Sakašvili: Gruzija ne želi rat

Gruzija ne želi rat u seperatističkoj oblasti Južna Osetija, rekao je predsednik Mihail Sakašvili.Rusija je optužila Tbilisi da je izazvao sukobe u kojima je povređeno 18 ljudi i da se priprema za rat.

"Konfrontacija nije u interesu Gruzije, a nadam se i siguran sam da nastavak konfrontacije nije ni u interesu Rusije", rekao je Sakašvili novinarima u gradu Gori, nedaleko od Južne Osetije. Tenzije između bivše sovjetske republike Gruzije i njene dve seperatističke oblasti, Južne Osetije i Abhazije, poslednjih meseci su porasle.

Obe separatsitičke oblasti, koje se za nezavisnost od Gruzije od početka 1990 ih, imaju finansijsku pomoć Rusije i većina stanovnika u obe oblasti ima rusko državljanstvo.

Moskva je optužila Gruziju da se prprema za rat, a ruska televizija je prenela da se gruzinski vojnici raspoređuju kod granice sa Južnom Osetijom. Te optužbe Gruzija odbacuje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: