Rasprava oko Komšićeve čestitke

Srpski član Predsedništva BiH Nebojša Radmanović osudio je čestitku Željka Komšića Hrvatskoj povodom godišnjice "Oluje".

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 07.08.2008.

15:28

Default images

Radmanović je naveo da je takva čestitka "nediplomatska i opasna". On je na konferenciji za novinare u Banjaluci podsetio da je hrvatska vojska tokom "Oluje" ušla na teritoriju BiH, "u kojoj je Komšić sada predsednik", i počinila zločine nad velikim brojem građana Republike Srpske.

"Siguran sam da to (Komšić) zna, ali je moguće da misli da RS nije deo BiH. Ako je to tako, to je neprihvatljivo", naveo je srpski član Predsedništva BiH.

On je ocenio da su izjave političara u vezi sa "Olujom" povećale tenzije u regionu, navodeći da je hrvatski vrh "priznao učešće hrvatskih oružanih snaga u ratu u BiH".

Radmanović je pozvao političare da "prestanu sa optužbama i tumačenjem prošlosti" i da svojim građanima obezbede put u Evropu.

Srpski član Predsedništva BiH ocenio je da je hapšenje Radovana Karadžića podiglo tenzije i zakomplikovalo političku situaciju u BiH, umesto da doprinese pomirenju među narodima.

Radmanović je pozdravio nastavak razgovora političara u BiH o važnim pitanjima za zemlju, navodeći da samo dogovor može ubrzati približavanje BiH Evropskoj uniji i prestanak mandata visokog predstavnika.

On je rekao da u rešavanju statusa državne imovine u BiH treba poštovati dejtonski i ustavni princip prema kome imovina BiH pripada RS i Federaciji BiH.

On je kazao i je da deo imovine može biti prenet na državni nivo, ali uz dogovor dva entiteta.

SDP BiH kritikuje Lajčaka

Insistiranje visokog međunarodnog predstavnika u Bosni i Hercegovini Miroslava Lajčaka da hrvatski član Predsedništva BiH Željko Komšić objasni zašto je čestitao Dan pobede i domovinske zahvalnosti hrvatskom državnom vrhu održava krajnju licemernost ili neinformisanost, saopštila je danas Socijaldemokratska partija BiH.

"Lajčak, koji ne želi da sankcioniše bezbroj izjava u kojima se ponižava i ruši Bosna i Hercegovina, s druge strane traži objašnjenje čestitke na uspehu hrvatske vojske, koji je jedan od razloga što stanovnici Bihaća nisu doživeli sudbinu Srebrenice", kaže se u saopštenju Centra za informisanje SDP-a BiH.

SDP je poručila Lajčaku da je to "potpuno pogrešna tema za njegovu reakciju, jer je do sada imao bezbroj prilika da pokaže da je on u stvari visoki predstavnik i da traži objašnjenja za antidržavne postupke pojedinih političkih lidera u BiH".

"Stoga, SDP poziva Miroslava Lajčaka da javnosti BiH kaže zašto nije tražio objašnjenja za bacanje na pod zastave BiH i niz drugih antidržavnih izjava i dela pojedinih političkih lidera BiH", stoji u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: