Proces protiv lažnih svedoka

Specijalno tužilaštvo pripremilo je Nacrt optužnice protiv pripadnika JSO za lažno svedočenje na suđenju za ubistvo Ivana Stambolića

Izvor: Danas, Tanjug

Četvrtak, 07.08.2008.

00:55

Default images

Nacrt optužnice biće dostavljen Petom opštinskom javnom tužilaštvu u Beogradu, kao mesno nadležnom. Odlučujući po žalbama u drugom stepenu za ubistvo Stambolića i atentat na Vuka Draškovića u Budvi, Vrhovni sud Srbije odbacio je svedočenja bivših pripadnika JSO. Krivičnim zakonikom za delo lažnog svedočenje predviđena je kazna do pet godina zatvora.

Specijalno tužilaštvo navodi da redovnom opštinskom tužilaštvu nije dostavilo predmet protiv bivših pripadnika "crvenih beretki" koji su na suđenju za ubistvo premijera Zorana Đinđića dali alibije optuženima.

Za ubistvo Stambolića i atentat na Draškovića u Budvi nekadašnji komandant JSO Milorad Ulemek Legija i pripadnik te jedinice Branko Berček pravosnažno su osuđen na po 40 godina zatvora.

U istom procesu, bivši načelnik Resora državne bezbednosti Radomir Marković osuđen je na 15 godina zatvora zbog pomoći počiniocima u ubistvu Stambolića i pokušaju ubistva Draškovića.

Na 15 godina zatvora osuđen je i bivši pripadnik JSO Nenad Ilić, dok su njegovi saboraci Leonid Milivojević i Duško Maričić osuđeni na 30 godina, dok je Nenad Bujošević osuđen na 35 godina zatvora.

Bivši načelnik bezbednosti JSO Milorad Bracanović, zbog neprijavljivanja pripreme ubistva Stambolića i Draškovića, a kasnije i zbog neprijavljivanja počinilaca, osuđen je na dve godine zatvora.

Stambolić je otet 25. avgusta 2000. godine i kasnije ubijen na Fruškoj gori. Atentat na Draškovića u Budvi izveden je 15. juna iste godine.

List Danas piše da će uskoro biti pokrenut proces protiv lažnih svedoka i u slučaju ubistva Zorana Đinđića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: