Odgovornost za čitače čipova

Božidar Đelić kaže da će zbog nedostatka čitača biometrijskih čipova na ličnim kartama održati sastanak sa svim odgovornima.

Izvor: B92

Četvrtak, 07.08.2008.

10:17

Default images

Potpredsednik Vlade Božidar Đelić i direktor policije Milorad Veljović uručili su 50 novih pasoša u policijskoj stanici na Novom Beogradu. Nepravilnosti koje su postojale na novim pasošima više ne postoje. Problema međutim ima sa novim ličnim kartama. Ispostavilo se da u Srbiji većina institucija nema čitače za biometrijske čipove.

Naime, da bi se ispunio uobičajen administrativni zahtev, na primer dobijanje povlastice GSP-a, potrebno je dostaviti kopiju lične karte. Bez čitača nemoguće je priložiti kopiju sa vidljivim podacima, a samim tim i dobiti povlasticu.

Đelić kaže da će se na tom sastanku videti koje su to administracije i pravna lica koja je trebalo da nabave čitače i kakav je plan da to bude što pre ispravljeno.

"Saznao sam iz medija o manjku čipova čitača. To je projekat koji je vodio MUP, ali sam odlučio da sutra sazovem sastanak da vidimo šta je posredi", kaže on. "Niko ne sme da se krije iza druge administracije, građanima je svejedno ko je kriv i zašto nije nešto nabavio", rekao je on.

"Želim da vidim u ime Vlade kakva je situacija, kada je koje pravno lice i administracija predvidela da nabavi ove čitače, naročito javna preduzeća, gde se ostvaruju prava naših građana", rekao je on.

"Tamo gde treba ćemo se intervenisati i obezbediti da određene procedure, ukoliko su iz bilo kojih razloga usporene ili nisu sprovedene budu sprovedene. Građani koji imaju modernu ličnu kartu, moraju da imaju mogućnost da ostvare sva prava sa tom ličnom kartom", rekao je Đelić.

Pre nekoliko dana MUP Srbije je u saopštenju pozvalo Ministarstvimo zdravlja, rada i socijalne politike, kao i organe državne uprave i lokalne samouprave, da nabave čitače elektronskih čipovanih ličnih karata.

Đelić je pohvalio MUP jer je preuzeo veliku obavezu da u istoj godini krene sa zamenom ličnih karti, pasoša i registarskih tablica koje će biti u skladu sa evropskim standardima.

Problemi i sa pasošima

Osim što se ispostavilo da većina institucija u Srbiji nema čitače za biometrijske podatke, građani nailaze i na probleme u proceduri za dobijanje ličnih karata.

Gordani Erić je posle nekoliko dana prikupljanja, kako kaže, različite dokumentacije saopšteno da ne može da dobije staru ličnu kartu.
Novi pasoši Srbije (Beta)
"Ja sam sinoć ponovo došla i saznala da više ne mogu da mi zamene ličnu kartu po starom obrascu. Sada idem da razgovaram sa šeficom da mi ona po svojoj diskreciji odobri ili ne odobri ličnu kartu", kaže ona.

Ni Zemunka Ljubinka Stanisavljević nije imala mnogo sreće. Ona se žali da ni posle sedam dana nije uspela da preda dokumenta za novu ličnu kartu.

"Svako jutro dolazim i ne dođem na red, pada sistem, nemaju struje, ne znaju kada će proraditi, mora da se kopa neki podzemni kabl, četiri dana im nije radio sistem. Čekala sam da predam sedam dana, a juče mi je istekla", rekla je ona.

Kako je rekao Đelić, prema nekim podacima, oko 40 odsto građana Srbije ima pasoš, a još 20 odsto ima putnu ispravu kojoj je istekao rok.

Iako je bilo problema i više škarta nego što se očekivalo pri izradi novih pasoša, podsetio je Đelić, sav posao je obavljen u zakonskom roku zahvaljujući i Zavodu za izradu novčanica.

"Ovo je pravo, a ne privilegija da građani imaju kvalitetnu putnu ispravu", kazao je Đelić, dodajući da će stari pasoši važiti do kraja 2009. godine, a lične karte do 2011. godine.

Dodeljeni biometrijski pasoši

Međutim, danas ni višesatno čekanje u redu za predaju svih potrebnih dokumenata većini okupljenih građana u policijskoj upravi na Novom Beogradu nisu smetali da pokažu zadovoljstvo zbog toga što su im najzad uručeni novi biometrijski pasoši Srbije.

U svečanoj sali policijske uprave Novi Beograd građani u klupama čekali su da dobiju svoje nove pasoše, a zatim je počela prozivka kao na fakultetskom ispitu. Pasoši su građane, koje im je uručivao lično direktor policije Milorad Veljović, čekali na limenom poslužavniku, koji je bio postavljen roze stolnjakom.

Po uručenju pasoša, potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić je izjavio da dobijanje kvalitetne putne isprave nije privilegija već pravo i da očekuje da će državna administracija uložiti napor da ostvarivanje tog prava bude obezbeđeno u najboljim mogućim uslovima.

"Danas u zakonskom roku smo počeli izdavanje ovih pasoša, ovo je početak. Bilo je određenih problema na početku proizvodnje, bilo je više škarta nego što je bilo predviđeno, međutim tu je i Zavod za izradu novčanica brzo reagovao tako da su sada poslednje isporuke kvalitetne", rekao je on.

"Ono što je veoma važno je da će15. septembra ZIN preuzeti tehnologiju od slovenačkog partnera te će se u Beogradu zaokružiti proces proizvodnje što će obezbediti sigurnost u dobavljanju kvalitetnih putnih isprava MUP-u za dalju personalizaciju i aktivaciju", rekao je Đelić.

Milorad Veljović je kazao da će Ministarstvo unustrašnjih poslova, kao najozbiljniji stub države, ispuniti sve svoje obaveze na putu približavanja EU.

Đelić je podsetio da su u maju uručena 204 pasoša za najzaslužnije građane Srbije, a da se danas kreće sa uručivanjem pasošima građanima koji su prema standardnoj proceduri podneli zahteve 7. jula za novu biometrijsku putnu ispravu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: