Otrov opasan po prirodu

Ukoliko se nastavi trovanje beloglavih supova u klisuri Trešnjice, posledice bi mogle da budu nesagledive, upozoravaju stručnjaci.

Izvor: B92

Nedelja, 03.08.2008.

00:34

Default images

Dva beloglava supa već su uginula jer su otrovana kreozanom. Ovaj izuzetno opasan otrov koji je, zbog jakog dejstva kod nas zabranjen, u Srbiju najverovatnije stiže nelegalnim putem i veoma često se koristi, kaže Bratislav Grubač, ornitolog Zavoda za zaštitu prirode Srbije.

Kada uđe u lanac ishrane kreozanu je veoma teško ući u trag. Ipak, stručnjaci su uspeli da utvrde da su zaštićeni beloglavi supovi, kao i ženka divlje svinje u klisuri Trešnjice uginuli jer su se hranili mesom otrovanih pasa lutalica ili nekih drugih životinja.

U lovištu Bukovica kažu da je prava sreća što ovaj opasni pesticid koji, iako namenjen štetočinama , uvek završi na drugom mestu nije došao do ljudi.

Bratislav Grubač, ornitolog savetnik Zavoda za zaštitu prirode Srbije kaže da je u staroj Jugoslaviji zabeležen slučaj kada se od jakog pesticida otrovala cela porodica.

U lovištu Bukovica objašnjavaju da pse lutalice kreozanom truju vlasnici stada kojima su ove životinje na području opštine Ljubovija u proteklih godinu dana načinile štetu veću od milion dinara.

U lovištu smatraju da domaćinstva odlučuju da se na najgori mogući izbore sa svojim problemom kada ostanu bez pomoći komunalne i sanitarne inspekcije.

Od 12 parova beloglavih supova, koliko ih je ostalo početkom devedesetih, u Srbiji danas svoje stanište ima 105 parova po čemu je naša zemlja najuspešnija na Balkanu.

Ukoliko se trovanje životinja nastavi inspekcijske i policijske službe morale bi ozbiljnije da pristupe ovom problemu, kažu u Zavodu za zaštitu prirode i upozoravaju da bi u suprotnom moglo da dođe do odumiranja čitavih vrsta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: