SAD: Revizija obaveštajnih službi

Naredbom predsednika SAD Džordža Buša data su veća ovlašćenja direktoru Nacionalne bezbednosne agencije (DNI).

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 31.07.2008.

17:04

Default images

DNI, koja treba da nadgleda 16 tajnih službi u zemlji, imaće veću kontrolu nad troškovima, određivanju prioriteta i pokrivaće kontakte sa stranim obaveštajnim službama, što je do sada isključivo bilo u domenu CIA. Izvršna naredba 12333, koja odrejduje zaduženja svake od 16 tajnih službi, zadržava staru zabranu ubistava stranih zvaničnika i sprovođenja eksperimenata nad ljudima bez njihovog znanja.

Prema novom dekretu direktor DNI, pozicija koja je formirana 2005. godine, ima nova ovlašćenja za raspolaganje podacima koje agencije sakupljaju, što je pokušaj da se promoviše veća saradnja među agencijama koje po pravilu ljubomorno čuvaju svoje informacije.

Državni tužilac treba da pripremi plan kojim se obezbeđuje obaveštajnim službama uzajamni pristup podacima, što bi moglo da znači da mogu da dele osetljive informacije o američkim građanima, navodi agencija Asošijeted pres (AP).

Predstavnica za štampu Bele kuće Dejna Perino rekla je da će se ovim potezom stvoriti efikasnija bezbednosna služba sposobna da pruži informacije predsedniku i njegovim savetnicima potrebne za odbranu očuvanje sigurnosti zemlje.

Dekret se priprema već više od godinu dana a potreba za revizijom službi ukazala se posle organizacionih promena koje su napravljene u tom sektoru posle terorističkih napada 11. septembra 2001.

Perino je odbacila sumnje o tome da će novim merama doći do kršenja građanskih prava i naglasila da se ovom naredbom čuva i jača sadašnja zaštita građanskih prava kao i prava na privatnost.

Smanjenje vojnika u Iraku?

Buš je najavio i dalje smanjenje broja američkih vojnika u Iraku.

Obraćajući se novinarima u Beloj kući, Buš je najavio i da će boravak američkih vojnika u Iraku biti smanjen sa sadašnjih 15 na 12 meseci. To smanjenje će, kako je rekao Buš, "osloboditi naše snage tereta i olakšati život našim divnim porodicama vojnika".

"Stepen nasilja je smanjen treći mesec uzastopno", rekao je američki predsednik.

Broj poginulih američkih vojnika u Iraku je u julu znatno smanjen, odnosno ovaj juli će verovatno biti mesec sa najmanjim brojem poginulih koje su SAD imale u svojim redovima od početka invazije 2003. godine.

Petorica američkih vojnika su poginula tokom borbi u julu u Iraku, dok je godinu dana ranije bilo 66 mrtvih, objavljeno je na internet sajtu www.icasualities.org. koji beleži gubitke američke vojske.

Na udaru kritika zbog nepopularnog rata, Buš je pozdravio iračke snage što su preuzele veću odgovornost na planu bezbednosti, ocenjujući da je i iračka vlada napredovala na političkom planu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: