Kalifornija tuži državnu agenciju

Kalifornija će tužiti federalnu Agenciju za zaštitu životne sredine (EPA) jer ne kontroliše emisiju štetnih gasova.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 31.07.2008.

15:23

Default images

Radi se o "obesnom" izbegavanju dužnosti kontrole emisije gasova iz brodova, aviona, kao i građevinskih i poljoprivrednih mašina, izjavio je javni tužilac te savezne države Džeri Braun. On je naveo da će tužba biti podnesena u Vašingtonu nakon isteka roka od 180 dana, propisanog Zakonom o čistom vazduhu, i da je njena svrha da prisili EPA da počne da obavlja svoju dužnost.

Ove godine je Kalifornija u saradnji sa drugim saveznim državama u SAD već uložila dve slične žalbe protiv EPA, koje se tiču emisija ugljen-dioksida iz automobila i kamiona, kao i uništenja ozona.

"Brodovi, avioni i industrijske mašine sagorevaju ogromne količine fosilnog goriva, što uzrokuje zagađenje štetnim gasovima, ali predsednik Džordž Buš odugovlači sa primenom mera pomoću jedne birokratske smicalice za drugom", izjavio je Braun , preneo je Rojters.

"Budući da Bušova EPA i dalje iz obesti ignoriše svoju dužnost da kontroliše zagađenje, Kalifornija je prisiljena da preduzme sudske mere", naveo je javni tužilac te američke savezne države.

On je dodao da se već triput obratio toj vladinoj agenciji da počne da preduzima mere, ali mu je odgovoreno samo "jadnim" predlogom, koji nije priznavao da štetni gasovi ugrožavaju zdravlje stanovnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: