Pomoć doktorima-klovnovima

Banka Inteza je poklonila 5.000 evra za projekat zabavljača dece u bolnicama "Doktori-klovnovi", kome preti ukidanje.

Izvor: B92

Četvrtak, 31.07.2008.

15:20

Default images

Time je postala prva banka u Srbiji koja se pridružila inicijativi B92 da se nabavi novac za taj projekat, koji traje već pet godina, ali bi zbog nedostatka sredstava mogao da bude ugašen. Doktori-klovnovi obilaze dečje bolnice i zabavljaju decu kako bi njihov boravak u bolnici učinili podnošljivijim. U bolnicama uglavnom nepostoji nijedan psiholog, pa su ovi ljudi tu da ih zabave i da im pomognu.

Slična inicijativa postoji u Italiji već 10 godina i daje odlične rezultate, kaže direktor Banke Inteza Silvio Pedraci. "Deca su budućnost našeg društva i moramo o njima da vodimo računa u svakom smislu", kaže on za B92.

"To znači posebno u takvim trenucima njihovog života kada su u bolnici moramo da brinemo o njima na najbolji mogući način. Ponekad je veoma važno za njih i njihove roditelje da ih nasmejemo", kaže on.

Doktori-klovnovi kažu da na njih, osim dece, reaguje i bolničko osoblje. Lekari i roditelji kažu da je ovaj projekat veoma bitan, jer se deca kroz igru sa klovnovima najbrže oraspolože, što pravim lekarima olakšava posao.

0d potrebnih 50.000 evra, B92 je prikupio 33.000. Donatori su Telekom, Banka Inteza i kompanija Invej.

Pomoć i za Svratište

Kompanije "Bambi Banat" i "Imlek" će u narednih šest meseci svojim proizvodima donirati Svratište za decu ulice, saopšteno je iz tih kompanija.

To je projekat nevladine organizacije Centra za integraciju mladih, koji je pomogla i kuća B92. Predstavnici dve kompanije potpisali su sa predstavnicima te NVO ugovor o donaciji mlevene plazme za decu i mleka "moja kravica", kao i pribora i posuda za jelo.

"Već nekoliko godina kompanija "Imlek" neguje snažno partnerstvo sa UNICEF-om, a sada nas posebno raduje da, u saradnji sa koncernom "Bambi-Banat" možemo da pomognemo aktivnostima Centra za integraciju mladih i podržimo njihove napore da deci sa ulice omoguće koliko je moguće zdravo i normalno odrastanje", istakla je predstavnica te kompanije Nevena Veselinović.

Svratište za decu sa ulice je projekat Centra za integraciju mladih, koji tri godine radi na kreiranju i realizovanju programa zaštite za decu i mlade sa ulice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

16 h

Podeli: