Pakova: Bliže EU, čeka se Mladić

Doris Pak smatra da je posle hapšenja Radovana Karadžića put Srbije ka EU otvoreniji, ali da je potrebno naći i Ratka Mladića.

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.07.2008.

14:11

Default images

Poslanica Evropskog parlamenta je ocenila da su nove srpske vlasti pokazale snažnu želju da Srbiju uvedu u Evropsku uniju, ali je rekla i da se prethodno mora uspostaviti potpuna saradnja sa Haškim tribunalom, koja podrazumeva hapšenje Ratka Mladića.

"Mladić je veoma važan, to ne bismo smeli da zaboravimo. To nije samo još jedno ime, to je pitanje završetka jednog dela istorije i novog početka", kaže ona.

"Mladi ljudi nemaju ništa sa Mladićem, ali su još uvek opterećeni njegovim nasleđem, kao i nasleđem Miloševića, zato mislim da to treba da se završi jer bi bilo lakše svima da krenu napred".

"Ne znam šta će tužilac Bramerc uraditi, verujem da će biti ohrabren prošlonedeljnom akcijom srpskih vlasti, ali je pitanje šta će na kraju odlučiti Savet ministara. Ne verujem da će odustati od Mladića, niko to ne sme da uradi, njegovo hapšenje je jedan od najvažnijih uslova", rekla je ona tokom posete Novom Sadu.

Gardijan o Srbiji, Tadiću i Braunu

Britanski list Gardijan bavi se Srbijom i njenim evropskim integracijama i posebno pominje predsednika Srbije Borisa Tadića.

Ugledni britanski list objavio je kolumnu Pitera Prestona koja se bavi evropskom integracijom Balkana. Autor se bavi situacijom u kojoj su se našle zemlje u regionu u trenutku kada se odlučuje o sudbini budućeg evropskog ustava, a posebno mesto daje Srbiji i predsedniku Srbije Borisu Tadiću.

Na samom početku teksta Preston navodi da je Tadić harizmatičan i hrabar političar. Da je nekim slučajem član britanske Laburističke partije, rukovodstvo bi ga molilo da dođe na mesto aktiuelnog premijera Gordona Brauna.

Ipak, Tadić je predsednik Srbije i upravo je on uz pomoć mladih saradnika uspeo da uhapsi Karadžića, podseća autor. On je zaslužan i što je Srbija izabrala evropski put i što na vlasti nisu ultranacionalisti koji su bili spremni da Evropu zamene Rusijom.

Preston uvod u priču završava rečenicom da je sve to sjajno, ali postavlja pitanje da li je i Evropa spremna da se potrudi oko Srbije koliko se Srbija trudi oko nje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: