Konstituisanje vlasti u Nišu

U Nišu je konstituisan deo gradske vlasti - predsednik skupštine postao je funkcioner SPS-a Mile Ilić. Izbor gradonačelnika sutra.

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.07.2008.

11:15

Default images

Ilića su podržala 32 odbornika DS-a, SPS-a i G17 plus, dok su protiv bili odbornici Srpske radikalne stranke, DSS-a i LDP-a. Izbor gradonačelnika Niša odložen je za drugu redovnu sednicu Skupštine grada, koja je po hitnom postupku zakazana za sutra. Prema koalicionom sporazumu skupštinske većine, funkcija gradonačelnika biće poverena kandidatu Demokratske stranke Milošu Simonoviću.

Odbornici Liberalno-demokratske partije rekli su da ce podržati Demokratsku stranku, ali su osudili njihovu odluku da predsednik Skupštine bude Mile Ilić, protiv koga su, zbog izborne krađe, zajedno protestovali 1996. godine.

U prvom obraćanju odbornicima, Ilić je najavio novi period u razvoju Niša kao evropskog grada u evropskoj Srbiji, u kojem će se bolje živeti i brže rešavati problemi građana.

Za zamenika predsednika Skupštine grada izabran je ekonomista Mihajlo Zdravković iz G17 plus. Za sekretara Skupštine postavljen je Dragan Jovanović iz Demokratske stranke, a njegov zamenik je Srđan Jovanović iz redova SPS-a

Prepodnevni deo sednice obeležile su i primedbe radikala na povredu poslovnika, na šta je potrošeno više od tri sata. Radikali tvrde da nije reč o opstrukciji rada Skupštine, već da im je cilj da kao opozicija kontrolišu da Skupština radi u skladu sa propisima.

Konstitutivna sednica počela je prošlog ponedeljka, ali su tada samo verifikovani odbornički mandati. Do prekida sednice je došlo zato što je SPS, navodno, postavio uslove i tražio upravljanje nad pojedinim gradskim preduzećima.

Tokom nedelje vođeni su intenzivni pregovori DS-a, G17 plus i SPS-a, a najavljivana je mogućnost i formiranja koalicione većine sa nekim drugim partnerima umesto sa socijalistima. Dogovor je postignut.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: