Kula: Rešenje za divljač

JP "Vode Vojvodine" saopštilo je da će biti postavljena ograda kraj kanala Kula-Mali Iđoš, kako bi pomogla divljači da izlazi iz kanala.

Izvor: B92

Nedelja, 27.07.2008.

00:33

Default images

U saopštenju se navodi da će kraj regionalnog sistema za navodnjavanje Kula-Mali Iđoš, koji je trenutno pokriven folijom, do 23. avgusta biti postavljena privremena ograda, a da će do 1. oktobra na foliju biti postavljeno takozvano saće.

Kako se navodi, "folija je neophodna kako bi se sprečilo poniranje vode i spiranje poljoprivrednog zemljišta", a povodom apela Lovačkog društva "Fazan" iz Kule da se kraj obala tog sistema postavi ograda, jer je poslednjih dana u dubokoj vodi stradalo dvadesetak srna i srndaća i nekoliko desetina zečeva, lisica i ptica.

Regionalni sistem za navodnjavanje Kula-Mali Iđoš, jedna je od prioritetnih investicija JVP "Vode Vojvodine", služi za navodnjavanje desetine hiljada hektara i ima sve dozvole, uključujući i dozvolu za postavljanje folija, navodi se u saopštenju.

Na kosinama kanala su, prema projektu, na svakih sto metara, ugrađene betonske stepenice za divljač, a "nakon postavljanja folije pojavio se problem uginuća krupne i sitne divljači".

Po dojavi lovačkih udruženja, tehnička služba zatražila je dvadestečetvoročasovno čuvanje kanala do iznalaženja tehničkog rešenja.

U postupak iznalaženja rešenja uključena su i lokalna lovačka društva i republička inspekcija.

Na poslednjem sastanku doneto je rešenje da se postavi privremena ograda, a potom da se postavi "saće", koje bi trebalo da spreči uginuća, a da ne prekine dovod vode korisnicima.

Lovačka društva preuzela su, na sopstvenu inicijativu, celodnevno čuvanje kanala, a naknadu za čuvanje plaćaju JVP "Vode Vojvodine" i korisnici.

Tehnička služba se povezala sa vodoprivrednim organizacijama u okruženju u potrazi za materijalom koji bi sprečio uginuća i omogućio divljači da, nakon pada u kanal, bezbedno izađe.

"Smatramo da je nekorektno da nakon postignutog dogovora i kompromisa lovačka društva optužuju 'Vode Vojvodine' za nemar prema životnoj sredini. Dodatna ulaganja za zaštitu divljači koštaće preko 10 miliona dinara i zahtevaju vreme", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da će "Vode Vojvodine", ukoliko lovačka društva ne žele da čuvaju sopstvena lovišta, preuzeti čuvanje izgrađenog objekta do implementacije rešenja koje će sprečiti dalja uginuća.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: