Kovačević u KK Vrbas

Miladin Kovačević, koji je optužen u SAD za prebijanje kolege, pobegao je u Srbiji, a sada je potpisao i ugovor za košarkaški klub u Vrbasu.

Izvor: B92

Petak, 25.07.2008.

10:06

Default images

Prvo ročiste na suđenju studentu i košarkašu iz Kule pred američkim sudim treba da se održi 3. avgusta. Kovačević, koji je osumnjičen za teško prebijanje kolege sa studija, polovinom juna pobegao je nazad u Srbiju, a Interpol je za njim raspisao "crvenu poternicu". Kovačević je, uprkos svemu, u Srbiji nedavno potpisao ugovor sa Košarkaškim klubom Vrbas, koji se takmiči u Prvoj B ligi.

Kovačević je Vrbasu pristupio poslednjeg dana prelaznog roka, a u javnosti je to obelodanio Bojan Marković, kapiten košarkaša Vrbasa.

Marković je za B92 međutim rekao da nije u mogućnosti da o tome javno govori i da je za zvanične izjave zadužen sekretar kluba Tomislav Navratil, koji kaže da su motivi Vrbasa da angažuje košarkaša koji se nalazi na poternici Interpola bili isključivo sportski.

"On je za nas pre svega sportista. Poznajemo i njega i njegovu porodicu, dolazio je i pre u sportski centar i trenirao je ovde. Razmatrali smo mogućnost ranije da ga angažujemo, ali je on odlučio da nastavi studije u Americi", kaže Navratil.

Na Kovačevićev transfer reagovala je Liberalno-demokratska partija, optužujući Bojana Markovića, koji je i član opštinskog veća zadužen za sport, da je zloupotrebio svoju funkciju.

"Po Vrbasu se priča da mi iz ličnih razloga napadamo Kovačevića i njegovu porodicu, ali to nije istina. Ovde se radi o novcu poreskih obveznika i o osobi koja je zadužena za sport. Pitamo ga ko ga je ovlastio za transfer Kovačevića i da li je on vlasnik KK Vrbas", kaže Miroslav Kovač iz vrbaškog odbora LDP-a. U košarkaškom klubu Vrbas očekuju da će se situacija oko Kovačevića brzo razrešiti i da će on, ukoliko zaigra za taj tim, biti veliko pojačanje.

"Pripreme treba da počnu 10. avgusta i ja ne verujem da će se on pojaviti. Ako se pojavi, dobrodošao je. Ako ne, pojaviće se kad se reši ta situacija. On nije potpisao ugovor, već samo pristupnicu i sve će zavisiti od toga kako će se situacija dalje razvijati", kaže Tomislav Navratil.

Iako poternica Interpola ne može da se aktivira u Srbiji za njene državljane, moguće je da Kovačević odgovara ukoliko američki sud ustupi njegov predmet srpskom pravosuđu.

Štajnhauer bolje

Popravlja se zdravstveno stanje Brajana Štajnhauera, kojeg je pre dva i po meseca pretukao Miladin Kovačević.

Kako su na konferenciji za štampu izjavili roditelji američkog studenta, on se polako budi iz kome, vraća mu se svest i oni sa njim komuniciraju očima. Brajanova majka je izjavila da se ne radi o tuči u baru, već da je u pitanju fizički napad.

“Brajan je ranije imao 60 kilograma, sada ima manje od 50. Ozbiljne povrede koje je zadobio rezultat su neprekidnog udaranja u glavu. On je trpeo udarce dok je krvav ležao na podu. Bio je toliko krvav da ga cimer nije prepoznao kad su ga iznosili iz bara“, kaže Brajanova majka Marlen Štajnhauer.

Prvobitna optužnica teretila je Miladina Kovačevića i dvojicu njegovih saučesnika za napad, kasnije je proširena na napad prvog stepena i napad bande.

“Napad prvog stepena podrazumeva upotrebu instrumenta kojim je naneta teška povreda. U ovom slučaju reč je o obući, kojom je Brajan neprekidno šutiran. Ovo su ozbiljne optužbe koje podrazumevaju kaznu od pet do 25 godina zatvora“, rekao je advokat Irvin Ročman.

Podsetimo, Miladin Kovačević je priveden posla prebijanja svog kolege, ali je nakon toga pušten uz kauciju, dok mu je pasoš ostao kod američkih vlasti. Međutim, po dobijanju nove putne isprave u konzulatu Srbije u Njujorku, Kovačević je napustio SAD i nalazi se u bekstvu u Srbiji.

Za njim je raspisana poternica Interpola, a američki zvaničnici su u sredu prosledili diplomatsku notu srpskoj vladi u kojoj zahtevaju da se Kovačević vrati u Ameriku do prvog avgusta.

Iz srpskog konzultata navode da su dvoje diplomata koji su pomogli Kovačeviću da napusti Ameriku pred disciplinskom komisijom Ministarstva spoljnih poslova i da će se protiv njih najverovatnije podići i krivična tužba.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: