Završena šetnja demonstranata

Za vreme protestne šetnje protivnika hapšenja Radovana Karadžića došlo je do "koškanja" s policijom ispred zgrade Skupštine grada.

Izvor: FoNet, Beta

Petak, 25.07.2008.

00:58

Default images

Učesnici protesta razišli su se večeras oko 18.30 sati. U ulici Srpskih vladara učesnici su počeli da pale baklje i "koškaju" se sa policijom. Policiji koja je obezbeđivala protest stigla je u pomoć jedinica Žandarmerije. Do incidenta je došlo kada je jedan od učesnika pokušao da uđe na bočni ulaz Skupštine grada u čemu ga je policija sprečila i zadržala.

Potpredsednik Skupštine Srbije iz Srpske radikalne stranke Božidar Delić je ubeđivao policiju da ga pusti što je ona, posle legitimisanja izgrednika i učinila.

Posle dolaska Žandarmerije, učesnici protesta su nastavili šetnju prema Terazijama, a pripadnici Žandarmerije su se povukli. Na Terazijama su protestanti bacili još nekoliko dimnih baklji na sedište gradskog odbora Demokratske stranke.

Inače, nekoliko stotina demonstranata krenulo je sa Trga Republike u protestnu šetnju zbog hapšenja Radovana Karadžića. Na čelu kolone su bili brat uhapšenog Radovana Karadžića, Luka Karadžić i poslanice Srpske radikalne stranke Vjerica Radeta i Lidija Vukićević, uz istaknuti transparent na kojem piše Radovan Karadžić. Među okupljenima je bio i rok pevač Bora Đorđević.

Nekoliko policajaca u civilu upozorili su neke od učesnika protesta da ne nose kapuljače koje im pokrivaju deo lica. Za razliku od prethodnih dana, ispred kolone su išli policajci u opremi za razbijanje demonstracija.

Organizatori skupa apelovali su na predstavnike medija da se kreću 300 metara ispred kolone, dok kolonu demonstranata sa obe strane obezbeđuju pripadnici policije.

Današnjem skupu prisustvovalo je manje novinara, fotoreportera i snimatelja nego prethodnih dana jer su pojedine medijske kuće odlučile da ne šalju ekipe nakon napada na novinare koji su se dešavali prethodnih dana.

Takođe je primećeno više policije nego tokom ranijih protesta. Oni su, u opremi za razbijanje demonostracija, bili raspoređeni trasom kojom se kretala kolona - Dečanskom ulicom, Bulevarom kralja Aleksandra, Kneza Miloša i Kralja Milana nazad do Trga Republike.

DSS-NS: Podržaćemo protest radikala

Predstavnici DSS-NS najavili su da će podržati protest koji će 29. jula organizovati SRS zbog hapšenja Radovana Karadžića.

Portparol Demokratske stranke Srbije Andreja Mladenović izjavio je Tanjugu da DSS podržava protest koji će organizovati Srpska radikalna stranka i da je "saglasna sa razlozima zbog kojih se ovaj protest održava".

"Sasvim je sigurno da će biti puno aktivnosti opozicionih stranaka u narednom periodu i očekujemo da će već početkom septembra opozicija imati svekodnevne akcije protiv vlade koja ne vodi srpsku, već prozapadnu politiku", rekao je Mladenović.

On je ocenio da "nove vlasti svakodnevno pod očiglednim instrukcijama spolja vuku poteze koji nisu u interesu Srbije".

"Zbog toga DSS podržava sve aktivnosti opozicionih stranaka kojima se građanima Srbije jasno saopštava da nova Vlada vodi pogrešnu politiku", rekao je portparol DSS-a.

Nova Srbija će se pridružiti protestu koji organizuje SRS povodom hapšenja Radovana Karadžića, rekao za "Danas" Velimir Ilić.

On je rekao da će njegova stranka učiniti sve što se od nje bude tražilo u pružanju podrške i učešća u protestu i istakao da su ostala mnoga nejasna pitanja o okolnostima vezanim za hapšenje Karadžića.

"Ostala su nejasna pitanja zašto se i kako sve to odigralo oko hapšenja Karadžića i da li je javnost ostala uskraćena za informacije o tome gde, kako i ko ga je hapsio... Ništa ne žele da završe onako kako treba da se završi i da o svemu bude obaveštena javnost", poručio je Ilić.

SRS je od utorka svakodnevno počela da organizuje proteste zbog hapšenja haškog optuženika Radovana Karadžića, a zamenik predsednika stranke Tomislav Nikolić najavio je da će radikali u utorak organizovati protest za očuvanje demokratije i protiv medijskog mraka u Srbiji.

Dodik ponosan na ljude u RS

Za razliku od svakodnevnih protesta u Srbiji, reakcije na hapšenje Radovana Karadžića u RS su veoma neuobičajene. Premijer RS Milorad Dodik navodi da u RS još uvek nema nemira.

"Mislim da je ovde jedna sasvim normalna situacija, naš odgovor na sve ovo je normalnost, u smislu da nastavljamo normalno sa radom, životom, bez ikakvih potreba da destabilizujemo javni red i mir i bilo šta drugo", rekao je Dodik.

On dodaje da je "ponosan na ljude u RS koji se tako ponašaju". Okupljanje u RS povodom hapšenja Radovana Karadžića za sutra je najavila Srpska demokratska stranka.

Inače, oko 1.500 građana protestovalo je danas u Bileći zbog hapšenja bivšeg predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića. Na mitingu, koji je organizoavala grupa građana, okupiljeni su nosili slike Radovana Karadžića i lidera radikala Vojislava Šešelja.

Okupljanje je proteklo bez incidenata. To je prvi organizovani protest u RS povodom Karadžićevog hapšenja.

Karadžićeva bista u izlogu knjižare

Bista haškog optuženika Radovana Karadžića, delo vajara Dragana Radenovića, postavljena je u izlog knjižare "Nikola Pašić" u centru Beograda.

Kako je novinarima danas rečeno u knjižari, bista je postavljena sinoć, ali urednici nisu želeli da objasne razloge zbog kojih je to učinjeno, već su samo naveli da je ideja da se u toj knjižari napravi "kutak" bivšeg lidera bosanskih Srba.

Kako su naveli, planirano je da se oko 500 knjiga iz stana u kojem je Karadžić živeo pre hapšenja prebaci u knjižaru.

Bista Radovana Karadžića postavljena je pored njegove knjige "Čudesna hronika noći".

Knjižaru na trgu Nikole Pašića danas je posetio Karadžićev brat Luka Karadžić, pre učešća na protestu nacionalističkih organizacija.

On je novinarima rekao da žali zbog incidenta koji se dogodio juče kada je povređen snimatelj televizije B92 Boško Branković i dodao da ne zna kako je došlo do toga, ali da pretpostavlja da su neki od momaka bili isprovocirani.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

57 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: