MUP: Zaštitićemo novinare

Direktor policije Milorad Veljović kaže da je policija imala naređenje da štiti novinare i da će se ispitati zašto nisu bili zaštićeni.

Izvor: B92, FoNet

Petak, 25.07.2008.

00:12

Default images

"Ovaj nemio događaj dao je još jedan značajan zadatak policiji, a to je da traga za počinocima ovog dogadaja", rekao je Veljović prilikom posete povređenom snimatelju TV B92 Bošku Brankoviću. Upitan da li je policija imala naređenje da zaštiti novinare, Veljović je rekao da će taj detalj proveriti i dodao da "sigurno nije postojala namera policije da novinare ne zaštiti".

Veljović je Brankoviću preneo pozdrave ministra policije Ivice Dačića i rekao da se za počiniocima intezivno traga, izrazivši uverenje da će oni narednih dana biti identifikovani a javnosti saopštena njihova imena. On kaže da će jedan od prirotetnih zadataka pripadnika te službe ubuduće biti zaštita novinara.

Podsetimo, prebijanje snimatelja dogodilo se svega nekoliko metara od policije, a umesto zaštite, policija je bez ikakve reakcije posmatrala taj događaj. Ni skoro 24 sata od njegovog prebijanja, napadači nisu uhapšeni.

Snimatelj na klinici zbog preloma

Snimatelja B92 na Ortopedskoj klinici u Beogradu posetili su i ministar kulture i informisanja Nebojša Bradić i direktorka vesti B92 Sanda Savić.

Bošku Brankoviću juče je slomljena potkolenica tokom napada demonstranata, a za sada je neizvesno kakve mogu biti posledice. Branković kaže da ima manje bolove, ali se uglavnom oseća dobro. Lekari će danas odlučiti da li će biti operisan. Ortoped kaže je da se ne zna kolika je opasnost od invaliditeta i da će to znati nakon detaljnijih ispitivanja, ali se očekuje da će ostati u bolnici najmanje sedam dana.

Za sada je njegovo stanje stabilno. Istovremeno, medijska udruženja traže reakciju policije i sprečavanje takvih događaja u budućnosti.

Zoran Stefanović, ortoped Kliničko-bolničkog centra "Banjica", kaže da bi odluka o lečenju Brankovića trebalo da se donese na osnovu detaljnije dijagnostike pomoću skenera.

"Za sada se može predložiti operativno lečenje da bi se postojeća fisura i prelom fiksirali da ne bi došlo do smaknuća postojećih koštanih elemenata", kaže on.

Podsetimo, snimatelj Televizije B92 napadnut je tokom jučerašnjeg protesta koje su organizovale ultradesničarske i ultranacionalističke organizacije i Srpska radikalna stranka zbog hapšenja haškog optuženika Radovana Karadžića.

Reakcije državnih zvaničnika možete čitati u posebnoj vesti.

Tokom demonstracija napadnut je i fotoreporter agencije Fonet, kome je razbijen fotoaparat. Napad se desio kada se razulareni mladić iz kolone koja se kretala pored turske ambasade zaleteo na fotorepotera Foneta, koji je zadobio nekoliko udaraca u leđa.

Nakon napada na fotoreportera Foneta, napadač je krenuo na snimatelja B92 i oborio ga na zemlju. Lice napadača se veoma jasno vidi na video-snimku.

Za to vreme masa je skandirala "Udri, udri novinara". Pet metara od mesta gde se sve desilo stajali su policajci pod punom opremom za razbijanje demonstracija, koji nisu ništa učinili.

"Hteo sam da snimim kada se čovek sagnuo da sakupi delove razbijenog objektiva foto-aparata. I u tom trenutku sam primetio momka koji nešto viče, ja sam okrenuo kameru prema njemu da ga snimim, on je podigao nogu, šutno me, ja sam pao", svedoči Boško Branković.

"Pretpostavljam da sam pao na ovo povređeno koleno i onda su priskočili ostali i tu su me udarali", kaže on.

Napadnuti fotoreportet, koji je želeo da ostane anoniman, kaže da su demonstranti udarali ljude. "Ja sam dobio tri - četiri udarca sa leđa. Pomerio sam se sa strane da zaštitim opremu. Onda sam se povukao u neki lokal, video sam da su kolegu sa B92 šutirali", kaže on.

Osuda napada

RTV B92 najoštrije osuđuje prebijanje snimatelja Boška Brankovića i zahteva od nadležnih organa da identifikuju i kazne napadače, kao i da primene sve zakonom predviđene mere kako bi se omogućio nesmetan rad novinara.
Brankoviæ u bolnici (Tanjug)
B92 naglašava da odgovornost za događaje tokom protesta snose organizatori. Reakcije novinarskih udruženja možetečitati u drugoj vesti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

123 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: