"Robne rezerve da otkupe pšenicu"

Ministar poljoprivrede Saša Dragin traži da Direkcija za robne rezerve otkupi od poljoprivrednika određene količine pšenice.

Izvor: Beta

Utorak, 22.07.2008.

22:02

Default images

"Mislim da Robne rezerve moraju da intervenišu na tržištu pšenice i otkupe ovogodišnji rod pšenice prema svojim mogućnostima, kako bi se održala cena i obnovile zalihe", kazao je on, ali nije želeo da navede koliki otkup i po kojoj ceni može da se očekuje.

Dragin je precizirao da bi Robne rezerve trebalo da raspišu konkurs na kome bi mogli da učestvuju "isključivo individualni poljoprivredni proizvođači koji imaju najmanje mogućnosti skladištenja žita".

On smatra da bi, od onih poljoprivrednika koji budu dali najpovoljniju ponudu, uz odogovarajući kvalitet zrna, Robne rezerve trebalo da uzmu određeni deo, "tako da niko ne bude zakinut i da se svakome jednako pomogne".

Ministar poljoprivrede će od svog kolege Slobodana Milosavljevića tražiti da ispita i da li je pri formiranju cene pšenice ovogodišnjeg roda u Srbiji bilo monopola žitomlinske industrije ili se cena formirala slobodno.

Dragin se zalaže da se cena pšenice formira na slobodnom tržištu. Prema njegovim rečima, ukoliko se analizira tržište, pšenice cena će žitarice u Srbiji je veća nego u zemljama u okruženju.

Ipak, kako je dodao, u tim zemljama podsticaji po hektaru su veći nego u Srbiji, ali je s druge strane prosečan prinos po hektaru u Srbiji realativno nizak, što po njenu utiče na očekivanja poljoprivrednika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: