Svedočio bivši portparol UN

Na suđenju trojici hrvatskih generala Gotovini, Čermaku i Markaču, svedočio bivši portparol UN u sektoru Jug Alun Roberts.

Izvor: B92

Utorak, 22.07.2008.

19:25

Default images

Branioci trojice hrvatskih generala Ante Gotovine, Ivana Čermaka i Mladena Markača, kojima se sudi u Haškom tribunalu, tokom današnjeg ispitivanja pokušali su da dovedu u pitanje verodostojnost svedoka Aluna Robertsa, koji je optužio hrvatske snage za prekomerno gađanje Knina i zločine nad srpskim civilnim stanovništvom posle hrvatske vojno-policijske akcije "Oluja" 1995.

Branioci trojice generala pokušali su da dokažu da Roberts nije bio objektivan u obavljanju svog posla, iznoseći na sudu tekstove inostranih medija u kojima se govori isključivo o kršenju ljudskih prava srpskog stanovništva, ali ne i o položaju Hrvata koji su ostali da žive u sektoru pod kontrolom UN.

Odbrana je rekla da ima dokumente koji dokazuju da je Roberts posle "Oluje" pomogao grupi srpskih vojnika i dao im karte kako bi iz Hrvatske pobegli u BiH.

Roberts je rekao da je u svom poslu bio nepristrasan i da zadatak UN nije bio da štiti Srbe, već civilno stanovništvo u tim područjima, uključujući i Hrvate, pa je o tome redovno izveštavao međunarodne medije.

Branitelji su kao dokaz njegove pristranosti pokazali i video-snimak konferencije za medije koju je Roberts održao u štabu Srpske vojske Krajine, na što je svedok odgovorio da je njegov posao bio da prenese stavove UN i srpskoj zajednici u Kninu.

"Za sve je znao štab UN u Zagrebu i nije bilo nikakvog prigovora. Smatrali smo da sve dok obaveštavamo obe strane treba da nastavimo s tim", rekao je Roberts.

Gotovina je Robertsu prigovarao što barata pojmom "Krajina", umesto fraze "okupirani delovi Hrvatske", na šta je Roberts rekao da je mislio na Krajinu kao na region, a ne na republiku.

Roberts je besmislicom nazvao tvrdnje da su pripadnici UN obaveštajno sarađivali s vojskom Krajine, rekavši da su mobilni telefoni osoblja UN bili prisluškivani, a i on sam je pod nadzorom.

Suđenje trojici generala koji se terete za zločine za vreme i posle "Oluje" nastavlja se sutra, odnosno do kraja sedmice, posle čega sledi letnja pauza u radu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: