Pozitivne reakcije SAD i NATO-a

Sjedinjene Američke Države zahvalile su zvaničnicima Srbije koji su naredili i izveli operaciju hapšenja Radovana Karadžića.

Izvor: FoNet, Beta

Utorak, 22.07.2008.

01:24

Default images

Njega je Bela kuća označila kao organizatora koncentracionih logora i masovnih ubistava hiljada ljudi. "Ova operacija je značajan pokazatelj odlučnosti srpskih vlasti da ispune svoje obećanje o saradnji sa Haškim tribunalom", navodi se u saopštenju Bele Kuće, koje je potpisala sekretarka za štampu Dana Perino.

U saopštenju se navodi da je posebno primereno vreme Karadžićevog hapšenja - samo nekoliko dana posle obeležavanja ubistva više od 7.000 Bošnjaka u Srebrenici, "jer nema boljeg odavanja pošte žrtvama ratnih zlodela do izvođenja njihovih naredbodavaca pred lice pravde".

Rusija: Unutrašnja stvar Srbije

Pitanje izručenja bivšeg lidera bosanskih Srba Radovana Karadžića Međunarodnom tribunalu za bivšu Jugoslaviju je unutrašnja stvar vlasti Srbije, izjavio je za RIA Novosti izvor u odeljenju za informisanje i štampu ruskog Ministarstva unutrašnjih poslova.

"Mi to tretiramo kao unutrašnju stvar Srbije, čije vlasti treba samostalno da donesu odluku o eventualnom izručenju Međunarodnom tribunalu za bivšu Jugoslaviju", rekao je diplomatski izvor.

A predsednik komiteta za međunarodne poslove u Savetu federacije Rusije (gornjem domu parlamenta) Mihail Margelov izjavio je da je hapšenjem Radovana Karadžića srpsko rukovodstvo otklonilo je glavnu prepreku na putu stupanja u Evropsku uniju.

Ta odluka vlasti Srbije "pokazala je privrženost preuzetim obavezama i normama međunarodnog prava", međutim, "ispada da je Srbija - jedina strana koja poštuje to pravo", izjavio je Margelov agenciji Itar-Tas s telefonom iz Vašingtona.

"Podelivši Srbiju, amputirajući Kosovo, zapadne zemlje pokazale su ne samo neuvažavanje principa međunarodnog prava, nego i srpske države i naroda", rekao je Margelov.

NATO: Dobra vest

I NATO je saopštio da je informacija o hapšenju haškog begunca "dobra vest" na koju se dugo čekalo. "Ukoliko je ta informacija potvrđena, to je zaista dobra vest za međunarodnu zajednicu i to je vest kojoj smo se nadali već neko vreme", izjavio je portparol NATO-a Džejms Apaturaj.

"To je dobra vest i u skladu je sa onim što smo očekivali od Srbije. Neophodno je to sagledati u pozitivnom svetlu", dodao je Apaturaj.

Generalni sekretar NATO-a Jap de Hop Shefer pozdravio je hapšenje Karadžića kao "važan čin saradnje" Beograda sa Haškim tribunalom i podvukao da od Srbije traži da nastavi napore radi hapšenja preostalih optuženika, uključujući Ratka Mladića.

"Pozdravljam vesti o hapšenju Radovana Karadžića u Beogradu. Pohvaljujem srpske vlasti za ovaj važan čin saradnje s Haškim tribunalom", izjavio je De Hop Shefer.

"Očekujem da će Karadžić ubrzo biti izručen Hagu", dodao je on, ističući da "prosperitet i stabilna budućnost za Zapadni Balkan mogu da budu zasnovani samo na pravdi i pomirenju", dodao je generalni sekretar NATO-a.

"Dakle, ohrabrujem Srbiju i ostale zemlje regiona da nastave svoje napore radi hapšenja preostalih ratnih zločinaca, uključujući Ratka Mladića", naglasio je De Hop Shefer.

A u izjavi za CNN, i bivši komandant NATO-snaga za Evropu Vesli Klark izjavio je da je oduševljen vešću o hapšenju Radovana Karadžića. On smatra da ne bi trebalo da se postavlja pitanje mesta gde bi se Karadžiću sudilo i da očekuje da se on što pre prebaci u Haški sud.

"Oduševljen sam ovom vešću. Dugo smo hteli da privedemo Karadžića pravdi. Mislim da je ovo početak procesa zalečenja rana koje je rat ostavio za sobom, naročito u Bosni“, rekao je Klark.

"Ne znam da li će ovo zatvoriti poglavlje koje je započelo ratom u BiH. To zavisi od dveju stvari. Mi prvo nemamo informaciju kako je Karadžić uhapšen. Drugo, ne znamo kako će se Haško tužilaštvo nositi sa ovim procesom", kaže on.

"Suđenje Miloševiću, na primer, bilo je političko pozorište. Karadžić je sigurno pratio to suđenje, pa će verovatno pokušati da imitira Miloševića na suđenju. Nadam se da smo naučili lekciju i da nećemo dozvoliti da se nešto tako ponovi“, rekao je bivši komandant NATO-a.

Klark kaže da lično želi da vidi Karadžića pred sudom i da mu se sudi po svim tačkama optužnice na fer i korektnom suđenju.

Holbruk: Korak napred

Korak napred, smatra Rièard Holbruk (FoNet, arhiv)
Bivši i sadašnji zvaničnici Vašingtona pozdravili su vest o hapšenju Radovana Karadžića.

I Ričard Holbruk, bivši visoki američki diplomata i jedan od kreatora Dejtonskog sporazuma kojim je 1995. okončan četvorogodišnji rat u BiH, rekao je da je hapšenje Radovana Karadžića izuzetan korak napred za Srbiju i njenu želju da se pridruži Zapadu.

"To je ogroman korak napred za Srbiju i njenu želju da se pridruži Zapadu. Naravno, general (Ratko) Mladić je još uvek na slobodi, ali Karadžić je od njih dvojice važniji", rekao je Holbruk.

On je izjavio da je Karadžić "najtraženiji čovek u Evropi, Osama bin Laden Evrope", koji je izbegavao hapšenje skoro 13 godina.

"On je prevashodno bio intelektualni tvorac etničkog čišćenja. On je, po mom mišljenju, gori od Miloševića i postao je na neki način Robin Hud za bosanske Srbe. Njegovo hapšenje je istorijski događaj", zaključio je američki diplomata.

"Ovo je velika stvar, najveća do sada. 12 godina je bežao, nalik Robinu Hudu, drago mi je da je to gotovo", rekao je on.

"Ovo je ogromna stvar za predsednika Tadića, prozapadnog predsednika, za ovo mu je bila potreba ogromna hrabrost. Njegov prijatelj, premijer Đinđić, ubijen je jer je uhapsio Miloševića", kaže on.

"Tadić sada ispred sebe ima ogromnu odluku da li da Karadžića izruči Hagu ili da mu se sudi u Srbiji. Ja mislim da treba da mu se sudi u Hagu", kaže on.

Bivša američka državna sekretarka Medlin Olbrajt pozdravila je učešće nove vlade u hapšenju. Olbrajtova je takođe naglasila da je ona glasala u UN da Karadžić bude optužen za ratne zločine i da je to jedan od najbitnijih glasova koje je dala.

"Ovo je neverovitno važan događaj. Jako mi je drago da se to desilo. Drago mi je da je srpska vlada preduzela ovu akciju. Mislim da će to pomoći Srbiji da izađe iz izolacije i postane deo Evrope. Karadžić je bio mozak operacije i zato je veoma bitan", rekla je ona.

Montgomeri: Pobeda nove vlade

Pobeda nove vlade, smatra Vilijem Montgomeri (FoNet, arhiv)
Hapšenje haškog begunca Radovana Karadžića može se tumačiti kao pobeda nove vlade u Srbiji, smatra Vilijam Montgomeri.

To se odnosi i na ljude u Evropskoj uniji, koji se trude da postignu veću saradnju sa Srbijom, rekao je bivši ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji. On je za CNN rekao da je zadovoljan zbog hapšenja Radovana Karadžića, jednog od najvažnijih haških optuženika.

Po njegovom mišljenju, to će imati veliki uticaj na proces približavanja Srbije Evropskoj uniji, ali je dodao da ne očekuje burne reakcije srpske političke scene. Montgomeri se nada da će to podstaći Vladu u Beogradu da se više angažuje u potrazi za Ratkom Mladićem.

"Mladić je sigurno sada veoma nervozan jer su sve oči usmerene na njegovu poteru. Podsećam da se sve desilo neposredno po formiranju nove vlade u Srbiji, što mi govori da su oni od ranije znali gde se on nalazi", kaže on.

"Kada su pravi ljudi došli na prava mesta, on je uhvaćen. Sada se postavlja dalje pitanje, gde se on sve vreme krio, u Srbiji ili možda u Bosni", rekao je on. A Čarls Kapčan iz Saveta za međunarodne odnose u Vašingtonu rekao je za CNN da veruje da će i Ratko Mladić uskoro biti uhapšen.

"Dva su gotova. Ostao je još jedan. Milošević, Mladić i Karadzić, trojka ili arhitekte rascepa bosanske države. Verujem da će i Mladić uskoro biti uhapšen. Sada će vojska Evropske unije u BiH sarađivati s srpskom vojskom, tako da Mladić neće moći još dugo da se skriva", rekao je on.

Kapčan veruje da se već sada mogu nazreti garanice Balkana i da će ovim potezima na Balkanu zavladati mir, kao i da će se on tako brze integrisatri u EU.

HRV: Nada za žrtve zločina

Organizacija Hjuman rajts voč (HRV) saopštila je da hapšenje Radovana Karadžića predstavlja snažan udarac praksi uživanja nekažnjivosti za nezapamćene zločine počinjene na Balkanu.

U saopštenju HRV-a navodi se da je "Karadžić pesonifikovao nekažnjivost više od jedne decenije", ali da su se njegova nastojanja da umakne pravdi izjalovila.

"Ovo hapšenje nudi nadu žrtvama stravičnih zločina koji su se ovde dogodili. Pozdravljamo to davno dospelo hapšenje i očekujemo njegovo fer suđenje u Hagu", izjavio je direktor za program međunarodnog prava HRV-a Ričard Diker.

Hapšenje Karadžića predstavlja, ocenio je Diker, "korak u pravcu ispravljanja nepravde za bosanske žrtve i njihove porodice koji su stravično patili".

Diker je, međutim, upozorio da to što je bivši vojni komandant bosanskih Srba Ratko Mladić još na slobodi predstavlja veliku prepreku za ustanovljavanje pune odgovornosti za genocid u Srebrenici.

"Evropska unija mora da insistira da ga Srbija izruči", rekao je Diker.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: