Jeremić: Vratiti ambasadore u EU

Šef diplomatije Vuk Jeremić će predložiti Vladi da vrati ambasadore koji su povučeni iz zemalja EU koje su priznale Kosovo.

Izvor: B92, Beta

Nedelja, 20.07.2008.

15:19

Default images

Ministar spoljnih poslova Srbije je najavio da će na sledećoj sednici Vlade Srbije predložiti vraćanje svih ambasadora u zemlje Evropske unije, ali ne i u ostale države iz kojih su povučeni zbog priznavanja nezavisnosti Kosova.

Odluku da predloži delimičnu izmenu akcionog plana za Kosovo u delu koji se tiče spoljnopolitičkog delovanja zemlje, ministar Vuk Jeremić doneo je posle razgovora sa čelnicima UN, EU i Ruske federacije, ali i nakon konsultacija sa šefom države Borisom Tadićem. On je uveren da će takav predlog dobiti jednoglasnu podršku u Vladi.

"To će biti učinjeno u cilju povećanja naših diplomatskih resursa i naših napora da do kraja ove godine dobijemo status kandidata za članstvo u EU i omogućimo građanima Srbije da vez viza putuju u zemlje EU"

Jeremić je naglasio da se se ambasadori ne vraćaju u sve države iz kojih su povučeni na konsultacije, kako bi Srbija i dalje imala diplomatski prostor da reaguje. Ukoliko bi neka nova zemlja priznala Kosovo, a Srbija prethodno vratila sve svoje ambasadore, tada ne bi imali kako da izrazimo svoje protivljenje takvoj odluci, obrazložio je Jeremić.

Jeremić je najavio intenzivnije zalaganje Srbije da obezbedi većinu u Generalnoj skupštini UN, kako bi od Međunarodnog suda pravde dobila odgovor da li je odluka kosovkih privremenih institucija o nezavisnosti u skladu sa međunarodnim pravom. Jeremić je rekao da Srbija trpi velike pritiske i protivljenja nekih od najmoćnijih zemalja sveta, ali da će istrajati u svojoj borbi.

"Mi smo spremni da se angažujemo u svom punom kapacitetu u pregovorima sa UN. Mislimo da ne gubimo ni časa po tom pitanju", rekao je Jeremić.

"Plan Martija Ahtisarija ne postoji i nijedna misija na Kosovu ne sme da sprovodi taj plan koji je Srbija odbacila, niti on može biti osnova za prisustvo misije EU", kazao je on.

"Sutra ujutro upućujem poziv šefu UNMIK-a Lambertu Zanijeru za pregovore", rekao je Jeremić, kao i da očekuje da će progovori početi već u toku sledeće nedelje.

Jeremić je kazao da je generalni sekretar UN Ki Mun Ban ovlastio Zanijera da vodi pregovore.

Dačić: Napraviti jasan plan

Predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić izjavio je da narednih dana treba da se razgovara o predlogu za povratak ambasadora u zemlje Evropske unije koje su priznale Kosovo kako bi se pronašlo najbolje rešenje koje je u nacionalnom interesu.

Dačić je naveo da još nije dobio zvaničan predlog ministra spoljnih poslova Vuka Jeremića za vraćanje ambasadora, kao i da ne može da komentariše "medijske nastupe pojedinih ministara".

"Mi jesmo za otvaranje naše države prema međunarodnoj zajednici, ali moramo da imamo jasan plan", rekao je Dačić, kao i da je "očigledno da ni prethodna vlada nije imala jasan akcioni plan jer ga nikada nije dostavila skupštini".

Marković: Trebalo je i ranije

Predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković je kazao da je najavljeni povratak ambasadora Srbije u zemlje Evropske unije dobar potez koji je trebalo da usledi još ranije.

"Ako ćemo da se borimo diplomatskim putem jedini način je kontakt i saradnja sa zemljama Evropske unije koje su priznale nezavisnost Kosova", kazao je Marković.

On je rekao da je pogrešan stav da Srbija ne treba da uđe u Evropsku uniju jer je većina zemalja članica priznala nezavisnost Kosova.

"Hajde da ne idemo na Olimpijske igre u Kinu jer će tamo na teren da izađe neko iz Francuske, a Francuska je priznala nezavisnost Kosova i Metohije. To je samo politika koja donosi jeftine političke poene gde građani koristi nemaju koristi od toga", kazao je Marković.

LDP pozdravlja Jeremićevu najavu

Liberalno-demokratska partija pozdravila je danas najavu ministra spoljnih poslova Srbije Vuka Jeremića.

"Drago nam je što su shvatili da je odluka o povlačenju ambasadora bila pogrešna", rekao je član Predsedništva LDP-a Zoran Ostojić.

On je rekao da je LDP insistirala da se ambasadori ne povlače sa dužnosti u Beograd i dodao da ta partija smatra da Srbija sa zemljama EU treba da ima dijalog, a ne da bude u izolaciji.

Svilanović: Odlična odluka

Bivši ministar inostranih poslova Srbije Goran Svilanović ocenio je da bi povratak ambasadora u zemlje Evropske unije bio odlična odluka i da nije bilo ni razloga za njihovo povlačnje.

"Nikakve koristi od povlačenja ambasadora nismo imali i da je mene neko pitao nije ih trebalo ni povlačiti", kazao je Svilanović.

On je dodao da u savremenim diplomatskim aktivnostima ambasadori nemaju velikog uticaja u spoljnopolitičkim dešavanjima, jer se razgovori uglavnom vode izmedju ministara spoljnih poslova.

"Ambasadori su ideja i tekovina 19. veka, danas se cela spoljna politika vodi u Beogradu i iz Beograda. Naš ministar se sa ostalim ministrima viđa jednom u tri nedelje i onda njegovog ambasadora niko ne želi da vidi niti ga zanima ko je", kaže Svilanović.

Samardžić: Kapitulacija Srbije

Potpredsednik Demokratske stranke Srbije Slobodan Samardžić ocenio je da najava povratka ambasadora u zemlje Evropske unije predstavlja kapitulaciju Srbije pred onim državama koje su priznale nezavisnost Kosova.

"U pozadini svega je kapitulacija Srbije, a zbog odustanka od odbrane Kosova i Metohije je i sama Rusija digla ruke od čvrste odbrane suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije", kazao je bivši ministar za Kosovo i Metohiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: