Ljajić: Ne znamo gde su begunci

Rasim Ljajić izjavio je da "niko od nadležnih" u Srbiji ne zna gde se kriju preostala trojica haških begunaca.

Izvor: Beta

Nedelja, 20.07.2008.

01:35

Default images

"Mi ne kažemo da trojica haških optuženika, Ratko Mladić, Radovan Karadžić i Goran Hadžić, nisu u Srbiji, ali ne možemo stopostotno da tvrdimo da jesu", rekao je predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić u intervjuu agenciji Tanjug.

On je dodao da bi Srbija bila zahvalna svima, koji misle da znaju gde se oni nalaze i koji tvrde da su upravo na teritoriji Srbije, da dostave Nacionalnom savetu podatke o tome i da kažu "makar njihovu približnu lokaciju".

"Nije ovde reč ni o kakvom traženju alibija za Srbiju, niti o našem inaćenju i polemisanju, već o činjenici da ne postoji nijedan racionalni razlog zbog koga mi ne bi uhapsili preostalu trojicu", objasnio je Ljajić i podsetio na činjenicu da je Srbija do sada izručila 43 optužena pred Haškim tribunalom, među kojima su i njeni nekadašnji najviši vojni, policijski i politički zvaničnici.

"Dok se haška priča ne završi, dok Radovan Karadžić, Ratko Mladić i Goran Hadžić ne budu u Hagu, jedino ko ima štete u svakom smislu je Srbija. Nisu to ni SAD ni Brisel, ni Holandija", kazao je Ljajić.

On je najavio da će u ponedeljak, 21. jula, biti održana prva sednica Akcionog tima za saradnju sa Haškim tribunalom u delimično izmenjenom sastavu i rekao da će to telo ubuduće nastaviti da radi sa, možda, drugačijim nadležnostima i odgovornostima.

Novi članovi tima bi, prema njegovim rečima, trebalo da budu direktor BIA Saša Vukadinović i ministar policije Ivica Dačić.

On smatra da od predstojeće posete glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca Beogradu, najavljene za sredu, 23. jul, "ne treba očekivati spektakularne rezultate".

"Poseta je radnog karaktera, povod su izbor nove Vlade i personalne promene u Akcionom timu, jer glavni tužilac želi da se upozna sa ljudima koji će na ovaj ili onaj način biti uključeni u saradnju sa Hagom", objasnio je Ljajić.

On je kazao da Bramerc nakon boravka u Beogradu neće dostavljati izveštaj Savetu bezbednosti UN, već će o poseti obavestiti zvaničnike u Briselu.

"Optuženi nisu u BiH"

Direktor policije Republike Srpske Uroš Pena kazao je da optuženi za ratne zločine Radovan Karadžić, Ratko Mladić i Goran Hadžić nisu u BiH.

On je rekao da svi koji su činili ratne zločine u BiH moraju da odgovaraju i da su zločine činili ljudi po imenu i prezimenu.

"Naš tim svakodnevno razmenjuje podatke sa svim regionalnim institucijama koje su uključene u razbijanje mreže podrške, traženja, lociranja i hapšenja tih osoba. U ovom momentu, sigurno je da nijedan od trojice koje traži Tribunal u Hagu Karadžić, Mladić i Hadžić nisu na teritoriji BiH", izjavio je Pena za "Dnevni avaz".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: