Uložena žalba na presudu Haradinaju

Haško tužilaštvo uložilo je žalbu na presudu bivšem vođi OVK Ramušu Haradinaju i zatražilo delimično ponavljanje suđenja.

Izvor: B92, Beta

Petak, 18.07.2008.

13:44

Default images

Žalba se odnosi i na presudu Idrizu Baljaju, koji je bio podređen Haradinaju, a delimično ponavljanje suđenja traži se kako bi bili saslušani svedoci čije iskaze sud nije čuo u prvostepenom procesu. Prvostepenom presudom, izrečenom početkom aprila, Haradinaj i Baljaj oslobođeni su krivice po svih 37 tačaka optužnice za zločine nad Srbima, Romima i Albancima u okolini Dečana 1998.

Trećeoptuženi Ljah Brahimaj osuđen je na šest godina zatvora zbog okrutnog postupanja prema zarobljenicima u logoru OVK u selu Jablanica.

U juče uloženoj žalbi, koja je danas objavljena, Tužilaštvo ocenjuje da je sudsko veće postupilo nepravično kada na kraju suđenja nije tužiocima odobrilo dodatno vreme koje su oni tražili da bi iscrpli sve mogućnosti da obezbede iskaz dvojice ključnih svedoka za koje navodi da su bili "uznemiravani" i "zastrašeni".

Jedan od tih svedoka, Šefćet Kabaši, dvaput je - jednom u sudnici u Hagu, a drugi put preko video-veze iz Njujorka - odbio da svedoči i zbog toga je optužen za nepoštovanje suda. Identitet drugog svedoka se u žalbi ne navodi.

Tužioci u žalbi navode da su njihovi iskazi ključni za dokazivanje krivice optuženih Haradinaja, Baljaja i Brahimaja za zločine počinjene nad civilima u logoru OVK u selu Jablanica u okviru "zajedničkog zločinačkog poduhvata".

Iz žalbe proizlazi da je Kabaši bio pripadnik OVK u Jablanici i da je bio svedok zlostavljanja pritvorenih, od kojih su neki umrli. Navodi se i da je Kabaši lično video Baljaja i Brahimaja kako prebijaju zatvorenike.

Tužilaštvo navodi da je "atmosfera uzmemiravanja i straha" svedoka obeležila suđenje, kao i da su sudije u presudi navele da su "mnogi svedoci navodili strah kao razlog što ne žele da se pojave pred sudom i svedoče".

Odlukom da ne odobri tužiocima dodatno vreme da obezbede iskaze Kabašija i drugog zaštićenog svedoka, sudsko veće je, međutim, "nagradilo uznemiravanje svedoka i prekršilo osnovne principe pravičnog suđenja", piše u žalbi optužbe.

Tužioci, stoga, traže da apelaciono veće Tribunala naloži delimično ponavljanje suđenja po šest od 37 tačaka optužnice koje su se odnosile na zločine u Jablanici. Postojala bi "razumna mogućnost" da na tom suđenju budu saslušani Kabaši i drugi zaštićeni svedok, napominje se u žalbi.

Haško tužilaštvo žalilo se i na deo presude kojom je drugooptuženi Baljaj oslobođen odgovornosti za smrt majke i dve kćerke iz jednog sela u okolini Dečana u proleće 1998. O tome da je žrtve sa svojim ljudima odveo Baljaj, na suđenju je svedočio njihov sin, odnosno brat.

Žalbom je obuhvaćeno i oslobađanje Baljaja optužbi za silovanje zaštićene svedokinje 61, kao i za okrutno postupanje prema svedoku broj 1. Tužioci traže da žalbeno veće preinači oslobađajuću presudu i Baljaja proglasi krivim za ta zlodela.

Za odlučivanje o žalbi Tužilaštva pred apelacionim većem Tribunala ne postoji vremenski rok.

Vekarić: Profesionalna odluka

Potrparol srpskog Tužilaštva za ratne zločine Bruno Vekarić kaže za B92 da je reč o profesionalnoj odluci Tužilaštva tribunala.

"To je profesionalan potez koji odražava nezadovoljstvo Tužilaštva na presudu Tribunala, to je stav i našeg tužilaštva iako neposredno ne učestvujemo u postupku. Svakako da kad se ulaže žalba da Tužilaštvo ima elemente zbog kojih je tu žalbu i uložilo i svakako očekujem da će Tribunal imati drastično drugačiji stav prema predmetu Haradinaj nego do sada", kazao je on.

Vekarić dodaje da je u tom predmetu na volšeban način nestalo devet svedoka - šest potencijalnih, dva direktna i jedan posredni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: