Krivi toranj na Vračaru

Rimokatoličku crkvu posvećenu svetom Antunu Padovanskom na Vračaru od sličnih građevina izdvaja njen krivi toranj.

Izvor: B92

Četvrtak, 17.07.2008.

12:36

Default images

Crkva Svetog Antuna sagrađena je pre osam decenija i jedno je od najlepših dela čuvenog slovenačkog arhitekte Jožefa Plečnika. Ono što ovu građevinu dodatno čini zanimljivom jeste toranj, koji je za čak 45 centimetara nakrivljen u odnosu na temelje. Ona bi uskoro trebalo da postane spomenik kulture, ali joj temelje ugrožavaju novoizgrađene stambene zgrade.

"Sama nakrivljenost zavisi od fazne izgradnje, zato što toranj nije izgrađen kada i crkva. On je visok 52 metra, širok devet metara i samo je naslonjen uz crkvu, tako da nije zidan kad i crkva. I zbog različitog sleganja tla došlo je do njegovog pomeranja“, objašnjava Tatjana Videnović iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture Beograda.

Iako bi uskoro trebalo da postane spomenik kulture, sveštenik Leopold Rohmes kaže da tu crkvu, a posebno toranj, ugrožavaju nedavno izgrađene zgrade na okolnim parcelama. On strahuje da bi gradnja novih objekata u blizini dovela do još većeg krivljenja tornja.

"Najmanje 12 metara ne bi smelo prilaziti u pravcu tornja sa kopanjem nekih temelja za neku drugu zgradu zato što su temelji jako duboki i pokazalo se da upravo tamo gde grade zgrade u dijagonali crkve, da se on tamo kosi“, upozorava Rohmes.

U opštini Zvezdara kažu da su objekti u blizini crkve izgrađeni po planu detaljne regulacije za ovu gradsku zonu. Kako tvrde, oni ne remete okolnu nosivost zemljišta i ne mogu da ugroze crkveni toranj, a o tome će se voditi računa i ubuduće.

"Ugroženost postojećeg objekta u Bregalničkoj, vezano za novu izgradnju na okolnim parcelama, trenutno ne postoji, i buduća planirana stambena izgradnja ima svoje uslove - geomorfološke i geomehaničke, tako da ne očekujemo bilo kakva velika sleganja na tom području“, kaže glavni arhitekta opštine Zvezdara Jelka Dakić.

U crkvu Svetog Antuna Padovanskog, pored vernika, često dolaze i turisti iz Slovenije, ali ne zbog krivog tornja, već zbog toga što je ovo jedna od najboljih građevina njihovog arhitekte Plečnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: