Otkriven nacista u SAD

Amerikanac Peter Egner otkriven je kao osumnjičeni da je u Beogradu učestvovao u ubistvu više od 17.000 civila tokom Drugog svetskog rata.

Izvor: B92

Sreda, 16.07.2008.

11:47

Default images

Američko ministarstvo pravde pokrenulo je proces oduzimanja njegovog državljanstva, a Tužilaštvo za ratne zločine Srbije kontaktiralo je američke vlasti i zatražiće njegovo izručenje. Američke vlasti terete 86-godišnjeg Egnera da je bio stražar i prevodilac u beogradskoj tajnoj policiji, koju su kontrolisali nacisti, a u kojoj je radio od 1941. do 1943. godine, kada je ranjen.

U pritužbi podnetoj američkom okružnom sudu u Sijetlu, Egner, koji je rođen u tadašnjoj Jugoslaviji, tereti se da je učestvovao u ubistvu nekoliko desetina hiljada srpskih Jevreja, Roma i političkih disidenata, preneo je "Sijetl tajms".

Egner je osumnjičen da je bio deo grupe Gestapoa koja je bila zadužena za sistematsko uništavanje Jevreja na teritoriji Beograda. U sudskim dokumentima se navodi da su svakodnevno tokom dva meseca žrtve bile gušene ugljen-monoksidom, u vozilima kojima su prevožene do spremljenih grobnih jama.

U pritužbi federalnim vlastima stoji da je Egnerova jedinica tokom jeseni 1941. godine ubila 11.164 osobe, većinom jevrejskih muškaraca, ali među žrtvama je bilo Roma i komunista.

"Jedinica je imala vodeću ulogu u masovnim nacističkim ubistvima 6.280 jevrejskih žena i dece u koncentracionom logoru Sajmište", stoji u tužbi koju je podnela Elizabet Vajt, šefica Kancelarije za specijalne istrage, zadužene za pronalaženje ratnih zločinaca koji žive u SAD.

U podnesku te kancelarije navodi se da je Egner tokom ispitivanja priznao da je bio pripadnik tajne policije i da je sprovodio zatvorenike u koncentracione logore na Avali i Sajmištu, ali da je bio i prevodilac tokom ispitivanja političkih zatvorenika.

Vršilac dužnosti pomoćnika javnog tužioca Metju Fridrih izjavio je da je nacistička jedinica kojoj je Egner pripadao odgovorna za nebrojana ubistva i nezamisliva stradanja.

Peter Egner se doselio u SAD 1960. godine, a šest godina kasnije dobio je američko državljanstvo. On se tereti i da je američkim vlastima dostavio lažne podatke, u kojima je izostavio da je bio pripadnik Gestapoa.

Rabin Marvin Hajer, jedan od osnivača Centra "Simon Vizental", koji traga za ratnim zločincima širom sveta, rekao je za AP da su te jedinice bile pokretne mašine za ubijanje, koje su činili volonteri. Oni su se, prema njegovim rečima, prijavljivali jer su dobijali posebna sledovanja, poput cigareta, salame i alkohola.

Egner bez komentara

Kako prenosi agencija Asošijeted pres, njihov novinar je putem telefona došao do Egnera u njegovom sadašnjem prebivalištu, u domu za penzionere u predgrađu Sijetla, u Silver Glenu.

Enger je tada potvrdio svoj identitet, ali je dodao da ne zna ništa što se tiče tužbe. Kada su ga upitali za njegovo navodno učešće u tajnoj policiji, on je rekao: "Nemam pojma o čemu pričate. Žao mi je. Do viđenja."

U pritužbi stoji da je tokom intervjua koji su savezne vlasti obavile s njim u februaru 2007, Egner priznao da je čuvao zatvorenike prilikom njihovog prebacivanja na Sajmište i na mesto gde su ubijani na Avali, u blizini Beograda.

On je takođe, navodno, priznao da je radio kao prevodilac tokom ispitivanja političkih zatvorenika. Poznato je da je ta jedinica mučila i ubila veliki broj zatvorenika.

Njegov advokat Robert Gibs potvrdio je da je Egner bio službenik nižeg ranga u tajnoj policiji kada je imao 19 ili 20 godina, ali je izjavio da njegov klijent poriče da je učestvovao u ubistvima.

U pritužbi se, inače, ne navodi da je Egner lično mučio i ubio bilo koga, niti se navodi koliko je puta on transportovao zatvorenike ili prevodio tokom ispitivanja, naveo je Gibs.

Osim toga, dodao je advokat, SAD nikada nisu zauzele stav da neko ko je imao bilo kakve veze sa nacistima tokom rata mora da bude proteran iz zemlje.

"Smatram da on nije bio umešan na takvom nivou koji bi zahtevao da mu se oduzme državljanstvo“, rekao je Gibs. "On boravi u SAD gotovo 50 godina i niko ništa loše ne može da kaže o njegovom boravku ovde."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: