Tadić uslovljava SPS Beogradom?

DS spreman da raskine koaliciju sa SPS-om, ako ne bude dogovora o Beogradu. PUPS će preispitati sporazum sa DSS-NS i SRS-om.

Izvor: B92, Beta

Subota, 12.07.2008.

01:42

Default images

DS spreman da raskine koaliciju sa SPS-om na državnom nivou, ako se ne formira zajednička vlast u Beogradu, saznaje "Blic“. Prema izvorima tog lista, predsednik Demokratske stranke Boris Tadić uputio je takav ultimatum lideru socijalista Ivici Dačiću, svestan da su mu za većinu u republičkom parlamentu dovoljni Jedinstvena Srbija, PUPS i manjinske stranke uz podršku LDP-a.

Kako navodi "Blic“, i sam Dačić ima problema sa beogradskim socijalistima koji kategorički odbijaju svaki vid saradnje sa LDP-om, čija je podrška pak potrebna za većinu u gradskoj skupštini.

Ipak, da je vlast u kojoj učestvuju i socijalisti i LDP moguća, pokazuje slučaj juče konstituisane Skupštine opštine Novi Beograd. Vlast u opštini sa najviše stanovnika u Srbiji činiće lista "Za evropski Beograd", LDP i koalicija SPS-PUPS-PSS.

Više o maratonskoj konstitutivnoj sednici SO Novi Beograd možete čitati u našoj jučerašnjoj vesti.

"Večernje novosti", s druge strane, navode da će na konstitutivnoj sednici gradske skupštine u Beogradu 14. jula najverovatnije biti samo verifikovani mandati odbornika jer "Dačić nije odlučio kako da se ispetlja" iz koalicije sa radikalima i narodnjacima.

Do 22. jula mora biti izabran predsednik i sekretar Skupštine Grada, a u suprotnom se ide na nove izbore u glavnom gradu.

List dodaje da postoji mogućnost i da odbornici iz SPS-a u ponedeljak "ostanu po strani" i tako spreče formiranje bilo čije većine što bi bi bio uvod u prinudnu upravu i izbore.

"Tako bi Dačić poštedeo svoj gradski odbor neizbežnih i mučnih podela u slučaju rušenja sporazuma sa DSS-NS i SRS. Zato računa da bi na novom glasanju i na talasu republičke koalicije sa DS mogao lakše da 'legalizuje' brak sa Tadićem i u glavnom gradu", pišu "Večernje novosti".

Podsetimo, agencija Tanjug je juče, pozivajući se na izvore u SPS-u, prenela da je Izvršni odbor beogradskih socijalista ostavio na Predsedništvu SPS-a konačnu odluku o formiranju vlasti u glavnom gradu. Ipak, u kasnijoj izjavi za RTS, predsednik Izvršnog odbora beogradskog SPS-a Milisav Petronijeveć je odbacio te tvrdnje.

Više o tome, kao i o dogovoru Demokratske stranke i LDP-a o eventualnoj podršci koaliciji DS-a i SPS-a u Beogradu možete čitati u našoj jučerašnjoj vesti.

PUPS: Preispitivanje sporazuma o Beogradu

Predsednik Gradskog odbora Partije ujedinjenih penzionera Srbije Milan Krkobabić izjavio je da je "očito da socijalisti preispituju postignut sporazum sa radikalima i narodnjačkom koalicijom, te da će i PUPS preispitati svoj odnos prema tom sporazumu.

"Očito je da sada dolazi do preispitivanja tog sporazuma i PUPS ne može ostane po strani i da čeka da neko drugi rešava ta pitanja, jer ima obavezu prema svojim glasačima. Neophodno je da i mi sada preispitamo naš odnos prema svemu tome i da definišemo svoju poziciju", rekao je Krkobabić.
Preispitivanje sporazuma. Milan Krkobabiæ, levo (FoNet, arhiva)
Krkobabić je rekao će PUPS u lokalnim skupštinama u Beogradu na Novom Beogradu činiti većinu sa Demokratskom strankom, Liberalno-demokratskom partijom i Socijalističkom partijom Srbije, a da se isto očekuje i u skupštinama na Voždovcu i Paliluli.

On je kazao da očekuje da će u ponedeljak na konstitutivnoj sednici Skupštine grada Beograda biti verifikovani mandati odbornika.

Krkobabić je naveo da je stav PUPS-a da "u svakom slučaju mora da bude deo skupštinske većine grada" kako bi mogao da realizuje osnovne ciljeve koji se tiču najsiromašnijih slojeva stanovništva Beograda.

"PUPS i u predhodno postignutoj skupštinskoj većini nije bio odlučujući faktor, većina je postojala i bez PUPS-a, ali je bio deo te većine jer su prihvaćeni određeni zahtevi" kazao je on.

Mladenović: Sporazum stoji

Portparol Demokratske stranke Srbije Andreja Mladenović izjavio je da i dalje veruje u koalicioni sporazum koji su o formiranju vlasti u Beogradu potpisali DSS i Nova Srbija, SRS i SPS.
Andreja Mladenoviæ (FoNet, arhiva)
"Što se tiče DSS-a i Nove Srbije, i dalje imamo koalicioni sporazum koji smo potpisali i očekujemo sednicu 14. jula. Nemamo informaciju od koalicionih partnera da je došlo do bilo kakvih promena u našem odnosu, odnosno u vezi sa sporazumom koji smo potpisali", rekao je Mladenović.

U Beogradu su 28. maja radikali, socijalisti i narodnjaci potpisali koalicioni sporazum. Po tom sporazumu, gradonačelnik bi trebalo da bude Aleksandar Vučić iz SRS-a, njegov zamenik Andreja Mladenović iz DSS-a, a predsednik Skupštine grada Aleksandar Antić iz SPS-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: