Za mamograf nedostaje 10 miliona

Za kupovinu digitalnog mamografa za rano otkrivanje raka dojke prikupljeno je 30 miliona od potrebnih 40 miliona dinara.

Izvor: B92

Četvrtak, 10.07.2008.

14:23

Default images

U humanitarnoj akciji, koju su pokrenuli RTV B92 i Institut za onkologiju i radiologiju Srbije, do septembra bi trebalo da budu prikupljena sva neohodna sredstva kako bi bio kupljen prvi digitalni mobilni mamograf, koji može da stigne do žena u svim mestima u Srbiji. Cilj akcije B92 jeste i podizanje svesti građana o bolesti kakva je rak.

Još 1985. godine Evropa se ujedinila protiv raka, podseća ministar zdravlja Tomica Milosavljević. On kaže da je neophodno da se cela Srbija bori protiv raka jer je to jedini način da se promene navike i ta opaka bolast dijagnostikuje na vreme.

Milosavljević je na drugom donatorskom skupu najavio da će u naredne četiri godine biti otvorena dva nova centra za onkologiju - u Kliničkom centru i u Klinici na Bežanijskoj kosi. Predstavnici kompanija koje su pomogle prilikom akcije kupovine prvog mobilnog digitalnog mamografa smatraju da je obaveza kompletnog društva da se uključi u borbu protiv raka.

"Svaka peta žena je u riziku da oboli od raka dojke i moramo upotrebiti sva sredstva da alarmiramo, pa ako treba i zastrašimo", rekao je direktor B92 Veran Matić tokom akcije. Kako bi se promenio svest građana o neohodnosti preventivnih pregleda, B92 je u saradnji sa agencijom Leo Barnet uradio i spot. Sledeći potez biće i osnivanje Društva za borbu protiv raka dojke.

U humanitarnoj akciji B92 prethodno je prikupljeno 20 miliona dinara za nabavku pokretnog digitalnog mamografa, a do danas još devet miliona dinara.

Više informacija možete pronaći na našim stranicama posvećenim kupovini mamografa. O tome da li je borba za očuvanje zdravlja stanovništva jedino obaveza zdravstvenog sistema ili je to širi društveni problem koji zahteva angažman i drugih segmenata, razgovaralo se u sredu i u emisiji “Uvećanje” na TV B92 info. Gosti emisije bili su ministar zdravlja Srbije Tomica Milosavljević, direktor Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije Nenad Borojević i predsednik UO B92 Veran Matić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

21 h

Podeli: